Så kan man hjälpa utnyttjade barn

publicerad 22 juni 2017

Känner du igen plastkassen på bilden? Schampoflaskan? I vilket land köper man dem? I Europols senaste kampanj kring sexuella övergrepp mot barn tar polisen hjälp av allmänheten för att få ledtrådar till var bilder på barn som utnyttjas sexuellt är tagna.

När polisen i olika länder har tömt ut alla resurser för att kunna identifiera vilka barn det är som utnyttjas på bilder och filmer ska de kunna ta hjälp av allmänheten för att få tips om var bilderna kan ha sitt ursprung.

− Vi visar beskurna bilder på miljödetaljer, som en schampoflaska eller en gardin, aldrig offren själva. Syftet är att geografiskt kunna fastställa var bilderna är tagna i världen. Det är en fantastisk möjlighet att få hjälp av allmänheten, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på polisen.

Projektet “Trace an Object” pågår i sex månader från och med den 1 juni. För att kunna publicera bilder via Europol ska medlemsländerna först ha sökt i Interpols databas ICSE, kontaktat National Center for Missing and Exploited Children i USA och andra internationella samarbetspartners utan resultat.

Enkelt att lämna tips på Europols sajt

Bilderna publiceras på Europols sajt och är starkt beskurna så att bara det objekt som man vill spåra syns. Europol ber allmänheten om hjälp med information om var man köper eller hittar föremålet på bilden. Man kan lämna tips direkt på sajten och det går att vara anonym.

− Vi uppmanar verkligen alla att gå in på sidan och titta. Alla tips kan vara avgörande. Det här borde passa ett folk som har globala resvanor, som många svenskar har. Man borde ha möjlighet att hjälpa till med tips om var bilderna kan ha tagits, säger Anders Ahlqvist.

På kort tid har många tips kommit in

Enligt Europol har 20 bilder publicerats fram till den 8 juni och det har lett till över 4000 tips varav flera har lett till goda resultat.

− Man snävar på detta sätt in sökområdet och kan koncentrera resurser lokalt för att kunna gå vidare med ett visst material, berättar Anders Ahlqvist.

Finns det några risker med detta?

− Risken skulle vara att man varnar en gärningsman. Men de här bilderna kommer från ärenden där man kan misstänka att det pågår övergrepp just nu och där man har uttömt alla möjligheter. Så vi måste göra allt vi kan, säger Anders Ahlqvist.

“Stop child abuse” på Europols sajt

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!