S-riksdagsledamot bröt mot vallagen – kampanjade i vallokal och övervakade väljare

publicerad 22 september 2018
Sultan Kayhan (i mitten) övervakar när en väljare kryssar i en valsedel, någonting som egentligen ska ske bakom skärmen i ett valbås.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sultan Kayhan övervakade väljare i en vallokal, vilket bryter mot vallagen.

Svenska medborgare som bor utomlands kan få rösta. Så är fallet även i Turkiet. För att locka till sig svenskturkiska väljare kampanjade Socialdemokraternas riksdagsledamot Sultan Kayhan och sen numera uteslutna riksdagskandidaten för Centerpartiet, Mikail Yüksel, i Kulu i Turkiet.

Men på bilder från den turkiska stats-televisionen TRT ses hur Kayhan och Yüksel kampanjar inuti en vallokal, vilket strider mot vallagen, rapporterar Expressen.

8 kap 3 § På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val”, står det i vallagen.

Sultan Kayhan vill inte bekräfta om hon befunnit sig i vallokalen vid det svenska konsulatet i Kulu eller om hon sett vilka valsedlar som väljarna tog eller om hon hjälpt till att kryssa i några valsedlar. Socialdemokraternas pressekreterare Martin Rynosson förnekar dock att hon befann sig i vallokalen och menar att Expressen diskriminerar mot Kayhan för hennes turkiska bakgrund.

Ställer du samma frågor även till etniskt svenska riksdagskandidater eller är det bara politiker med utländsk bakgrund som du försöker misstänkliggöra?”, skriver Rynosson i ett mejl till Expressens reporter.

I TRT:s tv-inslag från Bulu kan man se hur Sultan Kayhan nickar instämmande när en väljare visar vilket namn hon har kryssat på valsedeln.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.