Rysk pojke riskerar att dö i samband med utvisning

publicerad 7 december 2013

En rysk 13-årig pojke med sjukdomen Spinal muskelatrofi typ 2 riskerar att dö i samband med att han skall utvisas. Familjen sökte sig för två år sedan till Sverige pga pojkens hälsotillstånd.

För två år sedan lämnade familjen Prosvirnikov Ryssland och kom till Fellingsbro utanför Örebro. Allt för att sonen Alexey, nu 13 år, skulle få bättre vård för sin svåra sjukdom.

Det är omöjligt att leva utan den här apparaten. Jag ska bara liksom dö utan denna apparat, säger Alexey till Tvärsnytt.

Här vårdas han av barnlärare och använder speciella maskiner för att kunna leva så normalt som möjligt. Med en speciell andningsapparat han använder dagligen kan han gå i skolan i Frövi utanför Örebro, tillsammans med andra barn och leva ett så normalt liv som möjligt.

I Ryssland finns inte samma vård att tillgå. Pojken skulle då hamna på en intensivvårdsavdelning och tyna bort. Men Migrationsverket menar att det faktum att Sverige har en mer högteknologisk sjukvård än Ryssland inte är ett tillräckligt skäl att stanna.

Läkare intygar livshotande situation
I flera intyg har Alexeys läkare Östen Jonsson, på barnkliniken på USÖ i Örebro skrivit att pojkens tillstånd till och med kan bli livshotande utan tillgång till apparaterna, som inte finns i Ryssland.

Stort engagemang
Engagemanget mot utvisningen av Alexey är stort. Många upplever det orättvist att pojken inte kan få uppehållstillstånd trots sitt svåra tillstånd. Samtidigt har regeringens generösa asylpolitik retat upp opinionen då många som saknar asylskäl får stanna på grund av att de gjort sig av med sina identitetshandlingar och enligt regelverket inte får avvisas.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.