Inrikes

Rumänska chaufförer kör åt Ikea för 30 kronor i timmen

Transportarbetareförbundet har polisanmält företaget Bring Trucking Slovakia för att bryta mot regler om lön och skatt för sin verksamhet i Sverige. Man har också anmält företaget till Skatteverket.

Bring Trucking Slovakia (BTS) är ett dotterbolag till Bring AS, ett statligt företag som ägs av norska Posten. BTS har omfattande uppdrag åt Ikea.
De har väl runt 500 bilar och inga är stationerade i Slovakien. De är här uppe och kör i Skandinavien, säger Transports ombudsman Tommy Jonsson till TV4 Nyheterna.

När TV4:s reportageteam besöker en uppställningsplats för lastbilar i Jönköping framkommer att på lördagar “brukar en minibuss från Slovakien komma med nya lass rumänska chaufförer och förnödenheter de behöver i sina förarhytter”. De rumänska chaufförerna tjänar cirka 458 euro i månaden, det vill säga drygt 4 700 kronor i månaden, eller 30 kronor i timmen.

Jag ser det som att Ikea har ett väldigt stort ansvar i det här för det är beställaren som köper transporterna, säger Transports ordförande Tommy Wreeth till TV4 Nyheterna.

Bilarna med de rumänska förarna är registrerade i Slovakien, så bolaget betalar inte skatt och sociala avgifter i Sverige. Förarna skjutsas till och från sina arbeten i bilar, och är enligt Tranports Tommy Jonsson “livrädda”.

Även brittiska BBC har rapporterat om chaufförer från Östeuropa som arbetar under usla villkor för Ikeas underleverantörer runtom i Europa.

Förutom lönedumpning och usla arbetsvillkor leder Ikeas och andra storföretags transportupphandlingar till snedvriden konkurrens på en redan hårt pressad marknad. Skandinaviska företag som betalar skatt och avtalsenliga löner riskerar att slås ut och och ställa sina nordiska chaufförer arbetslösa.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!