Rösta fram årets fulaste och vackraste nybygge

publicerad 12 februari 2024
- av Sofie Persson
Frihamnskyrkan i Göteborg och Franska Busskuren i Älvnäs, Stockholm.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det är dags att rösta fram årets fulaste respektive vackraste nybygge i Sverige. Omröstningarna arrangeras av Arkitekturupproret och innefattar bland annat en fransk busskur, en fyrkantig kyrka och bostadsområdet “Mordor”.

Kasper Kalkon-priset, det vill säga Sveriges fulaste nybygge, är ett antipris som funnits sedan 2016. Syftet är att skaka om arkitekturbranschen i grunden eftersom man anser att Sveriges arkitekter fortsätter att “överglänsa varandra i fulhet”. “Vinnaren” får prisbucklan “Skaparvånda”, skapad av konstnären Mikael Grahn, som föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor.

Tidigare “vinnare” har varit bland annat Kv. Sofia, även kallat rosthuset, i Malmö och stadsdelen Vallastaden i Linköping, även kallad Villervallastaden då den enligt Arkitekturupproret bestod av ett “rent kaos av modernistiska monster utan skönhet”.

Bland årets nomineringar finns Frihamnskyrkan, även kallad Fyrkantskyrkan, i Göteborg. Byggnaden, som är helt fyrkantig, är skapad av Elding Oscarson arkitekter, som är återkommande tävlande om antipriset.

Men Elding Oscarson arkitekter har fortfarande inte lärt sig något av sitt invasivt fyrkantiga misstag och är nu tillbaka med ännu ett omfattande parasitbygge som garanterat har kostat skjortan för alla inblandade“, skriver man.

Kv. Romberg (Öknamn: “Kv. Mordor”) Foto: Mats Savolainen/Arkitekturupproret

Kv. Romberg, även kallat Mordor, är ett gäng svarta “lådor” för hyresgäster. Tidigare låg den klassiska byggnaden barnkolonin, Kirunakolonin, där men revs år 2020. Kirunakolonin fick klass B, det vill säga en “byggnad av omistligt värde som bör skyddas”. Trots det skickades en ansökan om rivning in och godkändes varefter “Mordor” byggdes förra året.

Andra nominerade är bland andra Kv. Facetten (“Face-slapen”) i Stockholm, Mobilitetshuset Pralinen (“Giftpralinen”) i Gävle och Parhusen i Genevad (“Konservburkarna”) i Laholm-Halmstad.

Sveriges vackraste nybygge

Tanken med priset är att det ska vara som en motpol till andra svenska arkitekturpriser, där Arkitekturupproret anser att “proffstyckare från branschen väljer utifrån deras smak”.

Tidigare har Åbergsleden 6 i Boden tagit första plats och även Ekmansgatan 5 i Göteborg, som är uppförd i svensk 20-talsstil och var den första byggnaden på 100 år som byggts i denna stil i staden.

Bland årets nomineringar finns Brf. Tygvävaren i Alingsås som beskrivs som att man “landat rakt i en Astrid Lindgren-saga”.

Brf. Tygvävaren, Alingsås Foto: Plusbo

Även “Franska busskuren” i Älvnäs i Stockholm finns med på listan. Arkitekten Hans Christiansen gillar att försköna sitt bostadsområde på fritiden och har tidigare skapat Engelska Busskuren, eller Harry Potter-busskuren. Båda busskurerna har blivit populära turistattraktioner.

Bland övriga nomineringar finns Magistern 4 i Strömstad, Kvarteret Oscars i Kungälvs kommun och Caprea i Stockholm.

Det går att rösta i både det fulaste respektive vackraste nybygget fram till 17 mars. Prisutdelningen kommer sedan att ske den 9:e april i Malmö.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!