Ringhals 4 kan inte startas – rekorddyr el blir ännu dyrare

Energikrisen

publicerad 31 augusti 2022
- av Redaktionen
Reaktor 3 och 4 på Ringhals kärnkraftverk.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kärnkraftverket Ringhals 4 kommer på grund av en skadad tryckhållare inte att kunna startas som planerat i höst utan ta månader att reparera. Stoppet förväntas leda till att de rekordhöga elpriserna i de södra delarna av Sverige skenar ännu mer.

– Stoppet kommer att ge en markant prispåverkan, konstaterar Christian Holtz, elmarknadsanalytiker.

Tryckhållaren skadades under det planerade underhållet under sommaren och Ringhals vd Björn Linde beskriver det hela som ”mycket olyckligt”.

Han hävdar vidare att man kommer att göra sitt ”yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta” – men detta beräknas ta cirka tre månader.

Att Ringhals 4, som har en effekt på 1 120 megawatt, nu kommer att vara avstängd i ytterligare tre månader kommer enligt Christian Holtz att leda till ännu högre priser i södra Sverige, där många redan idag har svårt att betala sina elräkningar.

– Det ena är att kraftproduktionen i södra Sverige minskar och det innebär att det kommer att priskoppla kraftigare mot kontinenten. Man kan tycka att det redan är höga priser i södra Sverige, men de är två till tre gånger så höga i Tyskland, Holland, Frankrike till exempel, påpekar han.

Dessutom minskar överföringskapaciteten från norra till södra Sverige – och även detta kommer enligt bedömare att öka priserna i de södra delarna av landet.

– Det beror på att det uppstår en rad tekniska komplikationer när produktionen i Ringhals minskar. Vi har sett då man lade ner Ringhals 1 och 2 att överföringskapaciteten minskat. Men nu utan Ringhals 4 med i produktionen blir den konsekvensen värre, förklarar Holz vidare.

Omkring 30 procent av den svenska elen kommer från kärnkraft och Ringhals 4 står för cirka fem procent av den sammanlagda svenska elproduktionen.

– Den här anläggningen driver en stad som Göteborg på egen hand fast två gånger om, säger Anna Collin, presschef vid Ringhals.

Redan innan det meddelades att Ringhals 4 inte kommer att kunna tas i drift på flera månader så var augusti den dyraste månaden för elkunder i södra Sverige någonsin. Exakt hur mycket priserna nu förväntas stiga är ännu oklart.

– Det här produktionsstoppet kommer att påverka redan hårt drabbade kunder i det här området, säger Maria Erdmann vd för elbolaget Godel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!