RFSL-profil döms till fängelse för våldtäkter på migranter

publicerad 21 april 2021
- av Per Nordin
Socialdemokraten och RFSL-profilen Pablo Leiva.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


S-politikern och RFSL-profilen Pablo Leiva har nu dömts till fyra års fängelse efter att ha våldtagit fyra invandrarmän. Samtliga offer ska ha kontaktat HBTQ-profilen för att få hjälp med sina asylprocesser.

Fria Tider kunde tidigt rapportera att Pablo Leiva inte bara var en framträdande profil inom RFSL utan också att han var lokalpolitiker för Socialdemokraterna under tidsperioden då övergreppen begicks.

Leivas politiska engagemang ska särskilt ha handlat om att ”bekämpa” Sverigedemokraterna och vad han anser vara rasism och homofobi i allmänhet för att på så sätt skapa ”ett tryggare Sverige”.

I verkligheten utsatte han dock minst fyra asylsökare eller illegala invandrare för sexuella övergrepp och våldtäkter i över ett års tid mellan den 1 oktober 2018 till den 17 oktober 2019. Övergreppen anmäldes slutligen under våren 2020.

Enligt Tingsrätten uppgår straffvärdet för brottsligheten till fyra år och sex månaders fängelse men han får sänkt straff med sex månader eftersom han också blivit av med jobbet i samband med att våldtäkterna blev anmält kända. Förutom sex fall av våldtäkt så döms Leiva också för två fall av sexuella ofredanden.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Leiva arbetat hos RFSL sedan 90-talet och att RFSL:s ledning flera år innan brottsligheten blev allmänt känd informerades om minst en av våldtäkterna – men att den interna utredningen inte ledda till några konkreta konsekvenser för mannen.

Leiva ska dessutom ha lovat att hjälpa migranterna att snabbare få uppehållstillstånd och de ska ha varit rädda för att han skulle motarbeta deras chanser att få asyl om de inte lät honom begå övergreppen.

Tilläggas bör att detta är långt ifrån den första sexualbrottsskandalen som framträdande profiler i HBTQ-rörelsen varit delaktiga i. Den kristna tidningen Världen Idag rapporterade exempelvis 2019 om att flera framstående företrädare för Pride eller dess närstående organisationer har dömts för våldtäkt mot barn eller barnpornografibrott.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!