Homosexuell RFSL-rådgivare våldtog unga asylsökande

publicerad 1 februari 2021
- av Per Nordin

En ”rådgivare” på den sexualliberala lobbyorganisationen RFSL misstänks för att ha våldtagit och begått sexuella övergrepp mot minst fyra unga homosexuella invandrare som kommit i kontakt med mannen i syfte att få hjälp och stöd. Trots att RFSL kände till våldtäkterna valde de dock att inte agera.

Det är pseudokonservativa Svenska Dagbladet som rapporterar om hur en ung homosexuell man som kallas för Samuel kom till Sverige för att söka asyl och fick träffa RFSL-rådgivaren.

Så fort de var ensamma låste RFSL-profilen dörren och började tafsa på och smeka den asylsökandes kropp innan han fortsatte med att våldta honom.


Annonser:


RFSL-rådgivaren är en man i 55-årsåldern och åklagare bedömer att man inom kort kommer att väcka åtal för fyra fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande.

Den misstänkte våldtäktsmannen ska ha arbetat hos RFSL sedan 90-talet på deras Stockholsavdelning och varit delaktig i det pedofilanklagade projektet ”Newcomers” som haft som uttalat syfte att ”erbjuda aktiviteter, upplysning och rådgivning på en trygg plats” för illegala invandrare och HBTQ-flyktingar.

Enligt Svenska Dagbladet var asylanterna rädda för att RFSL-profilen skulle motarbeta deras chanser att få asyl om de inte tillät honom att begå övergrepp mot dem. Han ska också ha lovat att hjälpa migranterna snabbare få uppehållstillstånd.

RFSL:s ledning informerades om minst en av våldtäkterna men utöver en utredning som inte ledde någonstans så valde man att inte agera. Detta trots att en av migranterna själv vittnade om våldtäkterna för RFSL:s verksamhetschef. Först i april 2020 kom en anmälan in till polisen – tre år efter att anklagelserna blivit kända internt.

Noteras kan att detta är långt ifrån den första sexualbrottsskandalen som framträdande profiler i HBTQ-rörelsen varit delaktiga i. Den kristna tidningen Världen Idag rapporterade exempelvis 2019 om att flera framstående företrädare för Pride eller dess närstående organisationer har dömts för våldtäkt mot barn eller barnpornografibrott.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.