Rekordmånga vargar får skjutas i vinter

publicerad 23 september 2022
- av Redaktionen
Svenska Rovdjursföreningen kallar beslutet för "skrämmande."

Länsstyrelserna har beslutat att 75 vargar får skjutas under den kommande licensjakten – vilket är fler än någonsin. Jägarnas Riksförbund är dock inte nöjda med beskedet och vill få tillåtelse att skjuta betydligt fler vargar.

Under licensjakten 2022 fick 33 vargar skjutas – och 28 av dem fälldes också. Enligt de analyser som gjorts finns det idag cirka 460 vargar i Sverige och Jägarnas Riksförbunds vice ordförande Henrik Tågmark menar att licensjakten måste utökas om vargstammen ska ner.

– 75 vargar är förvisso en höjning mot förra året men tyvärr kommer det varken innebära någon större lättnad eller minska stammen, säger han i ett pressmeddelande.

– Politikerna har trots allt varit ganska tydliga i sina önskemål att vargstammen ska sänkas. Just nu är det myndigheterna och deras tjänstemän som begränsar möjligheterna att jaga varg och det är dags att myndigheterna faktiskt tar hänsyn till den politiska viljan på allvar, fortsätter han.

Enligt Tågmark bör det inte bara jagas varg i Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro och Värmland utan även i de södra delarna av Sverige – eftersom han menar att djuren där orsakar stora problem.

– Jägarnas Riksförbund fortsätter att arbeta för Nej till frilevande varg och en än mer omfattande vargjakt nästa vinter, lovar han.

Svenska Rovdjursföreningen har motsatt uppfattning i frågan och beskriver den utökade licensjakten som ”skrämmande”. Man lovar också att överklaga besluten till EU-nivå.

– Det är skrämmande att länsstyrelserna inte har kunnat stå emot de politiska strömningarna och lyssna mer till forskarna som har flaggat för riskerna med omfattande jakt på vår utsatta vargstam. Tyvärr belyser detta bara den människocentrerade synen vi har på naturen. Det är ett synsätt som bara ser rovdjuren som ett störningsmoment. Vi kommer naturligtvis att överklaga detta och ha vidare samtal med EU-kommissionen säger Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.

Såväl regeringen som oppositionen i riksdagen har tidigare aviserat att man vill minska vargstammen kraftigt och att denna bör ligga ”långt under” dagens nivåer.

År 2013 slog riksdagen också fast att Sverige ska ha minst 170–270 vargar för att uppfylla EU-direktivets krav om gynnsam bevarandestatus – ett beslut som fått skarp kritik från djur- och naturskyddsorganisationer.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.