Rekordmånga skjutningar i Stockholm – få döms

publicerad 5 oktober 2020
Skjutningarna i Stockholm ökar men få av gängmedlemmarna åker fast.

97 skjutningar, där 15 personer har skjutits ihjäl och 37 har skottskadats. Det är facit från årets första 8,5 månader i huvudstaden – en kraftig ökning jämfört med föregående år. Samtidigt har mycket få skjutningar lett till fällande domar.

2018 och 2019 hade 72 respektive 71 bekräftade skjutningar under samma period och det ökande våldet kopplas till det stora antal gängkriminella personer som finns i Stockholm. Enligt polisen handlar det om 676 personer bara i Stockholmsområdet som är att betrakta som gängkriminella, skriver TT.

Hur många som faktiskt dör i skjutningarna beror till stor del på slumpen. Hittills i år har alltså 15 personer avlidit – samma siffra som under förra året. 2018 sköts bara sex personer ihjäl under de första 8,5 månaderna trots att antalet skjutningar var på samma nivå som under 2019.
Enligt boulevardtidningen Aftonbladets granskning är en stor övervägande majoritet av de våldsamma gängmedlemmarna av utomeuropeisk härkomst och invandrarbakgrund. Ett av otaliga sådana exempel är Hamo Boodaghian som dömdes…


 


Liknande artiklar: