Inrikes

Rekordmånga skjutningar i Stockholm – få döms

Skjutningarna i Stockholm ökar men få av gängmedlemmarna åker fast.

97 skjutningar, där 15 personer har skjutits ihjäl och 37 har skottskadats. Det är facit från årets första 8,5 månader i huvudstaden – en kraftig ökning jämfört med föregående år. Samtidigt har mycket få skjutningar lett till fällande domar.

2018 och 2019 hade 72 respektive 71 bekräftade skjutningar under samma period och det ökande våldet kopplas till det stora antal gängkriminella personer som finns i Stockholm. Enligt polisen handlar det om 676 personer bara i Stockholmsområdet som är att betrakta som gängkriminella, skriver TT.
Hur många som faktiskt dör i skjutningarna beror till stor del på slumpen. Hittills i år har alltså 15 personer avlidit – samma siffra som under förra året. 2018 sköts bara sex personer ihjäl under de första 8,5 månaderna trots att antalet skjutningar var på samma nivå som under 2019.

Enligt boulevardtidningen Aftonbladets granskning är en stor övervägande majoritet av de våldsamma gängmedlemmarna av utomeuropeisk härkomst och invandrarbakgrund. Ett av otaliga sådana exempel är Hamo Boodaghian som dömdes till 18 års fängelse för att ha skjutit ihjäl en läkarstudent som misstogs för en rivaliserande gängmedlem.

Mycket få av dödsskjutningarna leder till fällande domar, något som delvis förklaras med att både gärningsmän och offer ofta är kriminellt belastade och att ingen vill eller vågar vittna mot de våldsamma gängmedlemmarna.

2016 klarades exempelvis inte ett enda mord med skjutvapen upp i hela regionen och polisen medger att videomaterial från övervakningskameror och modiga vittnen som vågar träda fram är essentiellt för att man ska kunna lagföra mördarna.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!