Rekordmånga kokainbeslag under 2019

publicerad 12 januari 2020
- av Isac Boman

Under 2019 genomförde Polisens nationellt forensiskt centrum nästan 3700 analyser av misstänkt narkotika som visade sig vara kokain. Det är en fördubbling sedan 2015 och numer återfinns kokainet även i mindre städer som tidigare varit relativt förskonade.

Två förklaringar till att kokainfynden ökat tros vara att utbudet har blivit större och enklare att drogen blivit enklare att få tag i via internet men också att priset har pressats och blivit lägre än tidigare vilket gjort att drogen blivit tillgänglig för fler, rapporterar Sveriges radio.

– För några år sedan hade vi i princip ingen kokain. Men under senaste åren har vi upptäckt att vi tar mindre mängder och fler som är påverkad av det. Sista halvåret har vi nu även tagit större mängder av kokain i beslag, säger utredningschefen Aron Backman som arbetar i Piteå lokalpolisområde till kanalen.

Enligt polisens Nationella operativa avdelning är det internationella kriminella nätverk som ligger bakom kokainimporten och runt om i hela EU-området ser man ett ökat användande av drogen, precis som i Sverige.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) pekar också på att det ökande våldet i samhället är tätt knutet till drogförsäljningen.

– Nästan alla de sprängningar och skjutningar vi ser i Sverige de senaste åren har på ett eller annat sätt koppling till narkotika, säger han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.