Inrikes

Rekordmånga kokainbeslag under 2019

Under 2019 genomförde Polisens nationellt forensiskt centrum nästan 3700 analyser av misstänkt narkotika som visade sig vara kokain. Det är en fördubbling sedan 2015 och numer återfinns kokainet även i mindre städer som tidigare varit relativt förskonade.

Två förklaringar till att kokainfynden ökat tros vara att utbudet har blivit större och enklare att drogen blivit enklare att få tag i via internet men också att priset har pressats och blivit lägre än tidigare vilket gjort att drogen blivit tillgänglig för fler, rapporterar Sveriges radio.
– För några år sedan hade vi i princip ingen kokain. Men under senaste åren har vi upptäckt att vi tar mindre mängder och fler som är påverkad av det. Sista halvåret har vi nu även tagit större mängder av kokain i beslag, säger utredningschefen Aron Backman som arbetar i Piteå lokalpolisområde till kanalen.

Enligt polisens Nationella operativa avdelning är det internationella kriminella nätverk som ligger bakom kokainimporten och runt om i hela EU-området ser man ett ökat användande av drogen, precis som i Sverige.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) pekar också på att det ökande våldet i samhället är tätt knutet till drogförsäljningen.

– Nästan alla de sprängningar och skjutningar vi ser i Sverige de senaste åren har på ett eller annat sätt koppling till narkotika, säger han.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • kokain
  • narkotika