Rekord i dödsskjutningar – 44 dödade hittills under 2018

publicerad 17 december 2018

År 2018 kommer att bli ett rekordår avseende dödsskjutningar i Sverige. Med bara två veckor kvar av 2018 har 44 personer, främst yngre män skjutits till döds i landet.

Antalet dödade i skjutningar har ökat kraftigt de senaste åren. År 2006 dödades 8 personer i skjutningar. Allt fler skjutningar inträffar på allmän plats, och riskerna för tredje man har enligt polisen ökat.

Polisen uttrycker stor oro över utvecklingen rörande skjutningar i landet. Hittills under år 2018 har närmare 300 skjutningar inträffat. Vid dessa skjutningar har 44 personer dödats. Detta innebär att 2018 slår rekord beträffande skjutningar med dödlig utgång. Det tidigare rekordet är från fjolåret, då 43 personer sköts till döds.

En större ökning av antalet skjutningar inträffade mellan 2014 och 2015, då antalet dödsskjutna ökade från 19 till 28. År 2010 sköts 9 personer till döds, medan 8 personer dödades i skjutningar under 2006.

Riskerna för personer som inte är inblandade i de konflikter mellan kriminella gäng som ofta ligger som grund för skjutningar har ökat. Allt oftare skjuts det på allmänna platser, med många människor i rörelse. I allt fler fall är såväl gärningsmän som offer väldigt unga, och tillväxten i de våldsamma kriminella grupperingarna anses vara ett stort problem.

Tillgången på vapen i de kriminella miljöerna är i  det närmaste obegränsad enligt poliskällor som NB Nyhetsbyrån har talat med.

Polisen anser att det ökande antalet skjutningar är ett samhällsproblem som kräver insatser från hela samhället. En stor del av polisens totala resurser binds idag upp av skjutningarna.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.