Regionchef förstör dokument för att förhindra granskning

publicerad 28 november 2019

Arbetsscheman förstörs regelbundet på Sjukvårdens larmcentral i Västra Götaland. Detta för att media inte skall kunna granska handlingarna. Det vidgår verksamhetschefen själv i ett mejl. Detta skriver GP.

Detta kan bryta mot såväl regionens regler som mot lagstiftningen. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kallar det “direkt upprörande”.

GP frågade tidigare Ann-Louise Andersson, verksamhetschef för Sjukvårdens larmcentral, om hur ofta det hade hänt, att endast en sjuksköterska var på plats för att bedöma ambulanslarm för regionens räkning.

Andersson svarade:

– Aldrig, skulle jag vilja säga. Kanske att det hände någon gång i somras när vi inte hade personal, och då hade vi ju SOS Alarm. Men jag tror inte att vi någonsin hade en.

Då GP senare begärde ut uppgifter om datum för detta, visade det sig att det i själva verket hade inträffat vid sju olika tillfällen under sommaren 2019.

För att kunna förhindra liknande kontroller har Ann-Louise Andersson nu medvetet förstört dokumenten där arbetspassen dokumenterades.

Hanteringen av ambulanslarm inom regionen granskades i höstas och det visade sig då, att den nya enheten som sköter prioriteringen inte klarade sitt uppdrag och därför regelbundet fick böta miljonbelopp.

Väntetiden för patienter med livshotande tillstånd hade ökat. Det pågick en infekterad konflikt mellan regionen och SOS Alarm och felbedömningar hade gjorts i flera fall.

Regionstyrelsen fick därför mandat att besluta om framtiden för Sjukvårdens larmcentral, som nu hotas med nedläggning.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!