Regeringens samordnare: Svenskarna ska förbereda sig för massvaccinationer

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 3 december 2020
- av Per Nordin
Elisabeth Backteman i SVT.

Trots pandemiöverdrifterna menar regeringens krissamordnare Elisabeth Backteman att svenska folket nu ska förbereda sig både mentalt och praktiskt för att vaccinera sig. Backteman menar att det är av yttersta vikt att en stor del av befolkningen tar det mycket kontroversiella vaccinet.

I skattefinansierade SVT:s Morgonstudion beskriver Backteman att hon är ”hoppfull” angående massvaccineringsprogrammen som förbereds, men att dessa ligger ännu en bit bort och att svenskarna måste vara ”uthålliga”.

Tidigt nästa år menar hon att vaccindoserna ska börja levereras ut runt om i landet och att vanliga svenskar nu ska förbereda sig för att ta vaccinet.

– Vi ska ha vaccin, logistik och förmåga att sätta sprutan i armen men också en förberedelse hos befolkningen. Det är ett intensivt arbete, säger hon.

Så sent som i tisdags rapporterade Nya Dagbladet om samma Backtemans uttalanden att massvaccinationsprojektet ingalunda betyder att svenskarnas ska kunna återgå till ett normalt liv. Från regeringens håll planerar man att hålla fast vid nedlåsningen och den extrema repressionen av samhällslivet – på obestämd tid.

Hon säger vidare att regeringen just nu arbetar aktivt med att försöka få en så stor del av befolkningen som möjligt ta vaccinet frivilligt – men också att de olika regionerna gör sitt yttersta för att det ska gå så snabbt som möjligt.

– Ja, det förväntar jag mig. Att alla tar sitt ansvar så att det finns kapacitet att vaccinera när vaccinet kommer, säger hon och påpekar också att regeringens uttalade mål är att en ”kritisk massa” av befolkningen ska vaccineras.

Folkhälsomyndighetens Johan Carlsson tillägger att han tror viruset kommer att vara kvar i åtminstone ett år och att de exceptionella begränsningarna av medborgarnas friheter lär fortsätta under hela 2021. Först i höst menar han att man kan “diskutera” huruvida man kan återinföra normala medborgerliga fri- och rättigheter i Sverige.

– Vi måste hålla ut till nästa höst innan vi kan diskutera stora effekter på smittspridningen, hävdar Carlsson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!