Regeringens lagförslag ska ”förbjuda deltagande och finansiering av terrorgrupper”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 2 februari 2023
- av Isac Boman
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och gerillakrigare från PKK.

Den borgerliga regeringen framlägger nu ett lagförslag om att kriminalisera deltagande i vad man benämner som terrororganisationer – något som ska ge upp till åtta års fängelse. Projektet ses som en direkt eftergift till Turkiets president Erdogans senaste utspel.

– Sverige har ett förhöjt terrorhot som måste tas på mycket stort allvar. Nu lägger regeringen fram ett lagförslag som innebär att både deltagande i och finansiering av deltagande i terrororganisationer blir straffbart. Det handlar överlag om hårda straff, och för den som har lett en terrororganisation kan följden bli livstids fängelse, dundrar justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff.

Man menar vidare att även ”materiellt bistånd eller bistånd i form av deltagande i verksamheten bidrar till att upprätthålla och stärka organisationen och därmed dess förmåga att begå terroristbrott” – och att terrorismlagstiftningen därför måste skärpas.

– Genom att ta sikte på själva deltagandet blir det en bredare och mer kraftfull lagstiftning riktad mot de organisationer som ägnar sig åt terrorism, säger Strömmer.

På frågan om det ska bli straffbart att vara medlem eller delta i kurdiska PKK:s aktiviteter svarar Strömmer att det ”ytterst är upp till en domstol” att avgöra detta.

– Men det råder ingen tvekan om att PKK klassas som en terroristorganisation, hävdar han vidare.

– Det är klart att om då man deltar i den verksamheten, och utför aktiviteter som är ägnade åt att främja och upprätthålla den verksamheten, då blir det straffbart, fortsätter han.

Han hävdar vidare att det inte kommer att räcka med att en person ”viftar” med en terroristklassad organisations flagga för att dömas, men tillägger att Sverige har fri bevisföring – och att ett sådant flaggviftande alltså kan komma att vägas in i den sammanlagda bedömningen.

Regeringen går nu vidare med en lagrådsremiss och det är oklart exakt vilka grupper och organisationer som kommer att kriminaliseras framöver. Kritiker menar att utspelet är en direkt eftergift till Turkiet och att Sveriges regering försöker blidka president Erdogans krav på att skärpa terrorlagstiftningen för att Sveriges Natomedlemskap ska godkännas.

Turkiska makthavare har också anmärkt på protester i Sverige där PKK-flaggor synts – och även krävt att Sverige ska lämna över kurder som uppges ha kopplingar till organisationen.

Noterbart är att det inte är första gången Moderaterna vill kriminalisera deltagande i grupper som man på olika sätt menar är farliga. Redan 2018 deklarerade man att deltagande i ”våldsbejakande gruppers” aktiviteter skulle förbjudas.

– Jag har sett många exempel där våldsbejakande organisationer på olika sätt skadar demokratin och demokratins funktioner i Sverige. Vi har sett islamistiska organisationer som hatar judar på ett sätt som är rent olagligt, vi har sett NMR som har marscherat och varit hotfulla… Lägger man ihop den autonoma vänstern, nynazisterna och islamistiska fundamentalister, då är inte det här marginella saker, sa partiledaren Ulf Kristersson vid tillfället.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.