Regeringen vill utvisa fler

Migrationskrisen i Europa

publicerad 21 november 2023
- av Jan Sundstedt
Maria Malmer Stenergard menar att den som ska bo i Sverige måste leva efter svenska normer.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den som bidragsfuskar, bryter mot svenska regler, har kopplingar till organiserad brottslighet eller på andra sätt har ett tvivelaktigt levnadssätt ska lättare kunna kastas ut ur landet – det meddelar regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

En särskild utredare har nu fått i uppdrag att ”se över förutsättningarna att kunna avlägsna utlänningar ur landet på grund av brister i deras levnadssätt”.

Under en pressträff deklarerade Tidöpartierna att man vill att uppehållstillstånd lättare ska kunna återkallas om personen anses ha ett ”bristande levnadssätt”. Målsättningen är att den som bryter mot regler, bidragsfuskar och har skulder – eller har kopplingar till kriminella nätverk och ”våldsbejakande organisationer” lättare ska kunna utvisas framöver.

– Steg för steg så genomförs nu det utlovade paradigmskiftet i svensk migrationspolitik, hävdar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Noterbart är också att vissa typer av ”systemhotande” uttalanden och yttranden också kan orsaka att uppehållstillstånd dras in.

– Endast svenska medborgare har en ovillkorlig rätt att vistas i Sverige, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

“Grundläggande normer”

Tidöpartiernas migrationspolitiska företrädare. Foto: faksimil/Regeringen

Migrationsministern menar att den som ska bo i Sverige också måste ”rätta sig efter grundläggande normer och leva på ett hederligt och skötsamt sätt”.

– Det är inte så att man ska vara orolig för att utvisas för att man missar en faktura. Det är inte syftet, utan det handlar om de som på olika sätt missbrukar våra system, betonar Paulina Brandberg.

Sverigedemokraternas Ludvig Aspling instämmer och menar att en ”ärlig försörjning” bör vara ett minimikrav för att få svenskt uppehållstillstånd.

Utredaren Robert Schött har fram tills den 15 januari 2025 på sig att undersöka hur krav kring ”hederligt levnadssätt” för invandrare ser ut i andra länder, hur den svenska lagstiftningen kan komma att utformas och vilka faktorer som ska tas i beaktande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!