Regeringen vill förbjuda tidelag

publicerad 8 november 2013

Sveriges regering har tagit beslut om att lämna in en proposition som bland annat innefattar ökat djurskydd och att tidelag förbjuds.

Enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) ska propositionen göra att det inte finnas några tveksamheter kring att det är förbjudet att plåga djur.

”Trots att det redan i dag är förbjudet att utsätta djur för lidande har det varit svårt att straffa vissa tidelagshandlingar. Bestämmelsen om djurplågeri har i praktiken endast använts i undantagsfall, bland annat eftersom det har varit mycket svårt att utreda och bevisa denna typ av brott”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Utöver förbudet mot tidelag innehåller lagförslaget också starkare skydd för försöksdjur. Regeringen vill att lagen ska träda i kraft den 1 april 2014.

I juni i år överlämnade regeringen en lagrådsremiss till lagrådet som skulle förbjuda tidelag.


eskil

Eskil Erlandsson (C)
Foto: Pawel Flato
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.