Regeringen vill att fler illegala invandrare återvänder

Migrationskrisen i Europa

publicerad 27 juni 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringen menar att man vill öka återvandringen för människor som befinner sig illegalt i Sverige till 9000 personer per år.

Under de senaste åren har återvändandet av personer som nekats rätt att vistas i Sverige minskat. Från regeringens håll menar man att det varit speciellt svårt under coronakrisen att genomföra utvisningar och få personer har återvänt frivilligt.

Nu deklarerar regeringen att man vill öka återvändandet med 50 procent, rapporterar TT. Det innebär att antalet ökar från 6000 förra året till 9000 personer.

Jämfört med övriga länder i Europa ligger Sverige klart över snittet i återvändande. Men vi behöver göra mer och vi behöver göra det tillsammans med Polismyndigheten, Kriminalvården och Migrationsverket, säger migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S).

Samtidigt vill man också utreda om det finns möjlighet att underlätta utvisningsprocessen, genom att exempelvis ge polisen rätt att söka igenom mobiler och datorer, då en persons identitet inte är fastställd och vederbörande inte samarbetar med polisen.

Konkret handlar det om att eftersöka, omhänderta och genomsöka digitala medier. Alla vet att det i våra mobiltelefoner finns mycket uppgifter som kan vara till nytta för att identifiera en person och se vilket land man kommer ifrån, säger Morgan Johansson (S).

Vidare vill man undersöka om det går att utföra tvångstester på dessa människor i samband med pågående virusepidemier.

Under pandemin har det varit svårt att utvisa personer till länder som haft krav på att man ska vara testad. I och med att den svenska lagstiftningen inte tillåter test mot någons vilja har det varit möjligt att vägra test, säger Ygeman.

Enligt Statistiska Centralbyrån invandrade totalt 90 631 personer till Sverige år 2021. Över 10 000 migranter med utvisningsbeslut har därtill försvunnit spårlöst varje år sedan 2019.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!