Regeringen skrev under FN:s migrationspakt – minst 10 länder avstod

publicerad 10 december 2018
- av Alexander Almqvist

FN:s kritiserade migrationspakt har nu skrivits under av 159 länder, däribland Sverige. Bland länderna som avstår från pakten finns bland annat USA, Lettland och Australien.

Vid en konferens i marockanska Marrakech på måndagen skrev 159 länder, däribland Sverige, under migrationsavtalet, som bland annat kommer göra det enklare för illegala migranter att få stanna i länderna de invandrat till.

Nya Dagbladet kunde redan i september rapportera om migrationspakten som i stort sett undgått den offentliga debatten i Sverige, men väckt stark kritik bland annat i sociala medier. Pakten blir politiskt bindande för medlemsländerna då den formellt antas i FN:s generalförsamling den 19 december.

Sammanlagt har 16 länder ännu inte skrivit på avtalet. Tio av dessa länder – Australien, Chile, Dominikanska republiken, Lettland, Polen, Slovakien, Tjeckien, Ungern, USA och Österrike – har sedan tidigare sagt att man inte skriver på avtalet och dessa länder närvarade inte heller vid konferensen.

Vid konferensen i Marrakech skrev även ett flertal FN-länder under FN:s flyktingpakt. USA var det enda av länderna som inte skrev under avtalet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!