Regeringen skrev under FN:s migrationspakt – minst 10 länder avstod

publicerad 10 december 2018
- av Alexander Almqvist

FN:s kritiserade migrationspakt har nu skrivits under av 159 länder, däribland Sverige. Bland länderna som avstår från pakten finns bland annat USA, Lettland och Australien.

Vid en konferens i marockanska Marrakech på måndagen skrev 159 länder, däribland Sverige, under migrationsavtalet, som bland annat kommer göra det enklare för illegala migranter att få stanna i länderna de invandrat till.

Nya Dagbladet kunde redan i september rapportera om migrationspakten som i stort sett undgått den offentliga debatten i Sverige, men väckt stark kritik bland annat i sociala medier. Pakten blir politiskt bindande för medlemsländerna då den formellt antas i FN:s generalförsamling den 19 december.


Annonser:


Sammanlagt har 16 länder ännu inte skrivit på avtalet. Tio av dessa länder – Australien, Chile, Dominikanska republiken, Lettland, Polen, Slovakien, Tjeckien, Ungern, USA och Österrike – har sedan tidigare sagt att man inte skriver på avtalet och dessa länder närvarade inte heller vid konferensen.

Vid konferensen i Marrakech skrev även ett flertal FN-länder under FN:s flyktingpakt. USA var det enda av länderna som inte skrev under avtalet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.