Den som hotar eller använder våld mot vårdanställda eller journalister ska straffas hårdare än idag, det menar justitieminister Morgan Johansson. Just journalisterna måste skyddas eftersom de upprätthåller grundläggande demokratiska värden.
– Den som ger sig på de yrkesgrupperna ska dömas hårdare än annars, säger han till DN.
Vid årsskiftet infördes en ny lag som skärpte straffen för sabotage och attacker mot polis, ambulanssjukvård och räddningstjänsten där de som angriper eller stör dessa nu kan dömas till fängelse i upp till fyra år.
Döms man för grovt sabotage genom att ha framkallat fara för flera människoliv eller särskilt betydande egendom kan man dömas till livstids fängelse. Lagen togs fram i en förhoppning att bekämpa gängkriminaliteten.
Nu vill alltså Morgan Johansson se en liknande lagstiftning vad gäller vårdpersonal och journalister. Ministern menar att det förekommer allt för mycket hot inom sjukvården och att detta måste få ett stopp. Även journalister bör omfattas eftersom dessa enligt Johansson ”upprätthåller grundläggande demokratiska värden” och därför måste skyddas särskilt.
– Vi menar att det journalistiska uppdraget är en viktig samhällsnyttig funktion eftersom det upprätthåller grundläggande demokratiska värden. Samhället måste se särskilt strängt på dem som ger sig på journalister – för att tysta dem, skrämma dem eller påverka det offentliga samtalet. Det kan vi inte acceptera, säger Morgan Johansson till DN.
Utredningen förväntas presenteras någon gång i november. Det är i dagsläget dock oklart om icke systemtrogna journalister på andra än mainstreammedier i så fall kommer att omfattas av den potentiella lagstiftningen.