Regeringen följer upp lagen om skönhetskirurgi

publicerad 26 juni 2023
- av Sofie Persson
Vården inom estetisk verksamhet har stora brister.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringen ger myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag följa upp den mindre än två år gamla lagen om estetiska kirurgiska ingrepp efter att granskningar visat att den nya lagen inte följs ordentligt av verksamheter.

Lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar trädde i kraft 2021 för att stärka patientens skydd. Detta gjorde man genom att bland annat införa nya kompetenskrav där det krävs att skönhetsingrepp endast görs av legitimerad personal.

Trots det har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) fått åtskilliga anmälningar och tips gällande verksamheter som fortsätter att bedriva företag som inte följer den nya lagen. I en granskning av 33 kliniker, som myndigheten gjorde förra året, fick samtliga kritik för att inte följa de regler som krävs, rapporterade skattefinansierade SVT. Två av klinikerna stängdes eftersom de var en fara för patienternas liv.

Nu har regeringen beslutat att följa upp lagen för att patientsäkerheten ska kunna säkerställas.

De brister som framkommit av Inspektionen för vård och omsorgs tillsyn av vård inom estetisk verksamhet gör det ytterst angeläget att säkerställa att lagen följs samt att utförandet är säkert för patienterna, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har fått i uppdrag att följa upp effekten av lagen. I analysen ska myndigheten göra en bedömning om en högre patientsäkerhet har nåtts med hjälp av lagen.

En första delrapportering ska göras till Socialdepartementet redan i december i år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!