Inrikes

Regeringen avsätter sju extra “covidmiljarder”

Finansminister Magdalena Andersson.
Nu krävs mer satsning på covidrelaterad vård, vacciner och "smittskyddsarbete", tycker regeringen, som meddelar att man skjuter till ytterligare sju miljarder kronor för ändamålet. Pengarna ska i första hand gå till covid-vård och omkostnader för vaccination, men delvis även till vård som blivit uppskjutet i kölvattnen av coronakrisen. Det säger regeringen på en presskonferens med finansministern och IMF-toppen Magdalena Andersson (S), biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) och socialminister Lena Hallengren (S). – Vi tillför ekonomiska resurser för att förstärka vaccination och smittskyddsarbetet. Totalt innehåller paketet satsningar på sju miljarder kronor, säger Magdalena Andersson (S). De tror också att vaccineringen kommer ge ekonomiska vinster för samhället och att stödet till "vaccinationsmålet" kommer fortsätta så länge det inte är uppnått. Därför kommer ytterligare en miljard att läggas på vaccinköp samt andra vaccinrelaterade omkostnader. – Vaccineringen fortsätter och ger ju hopp om framtiden, menar Magdalena Andersson. Man påminner också svenskarna att fortsätta stanna hemma om man är sjuk och därför förlängs karensavdraget. Ersättningar för riskgrupper och vissa anhöriga förlängs också. – Vi förlänger också det slopade kravet på läkarintyg de första 14 dagarna för samtliga, säger Åsa Lindhagen. Det är viktigt att inte ”spara i ladorna” när det gäller sådana här kriser, säger Andersson. – Vi har varit tydliga från början. När det handlar om att vårda, minska smittspridning eller vaccinera så får inte pengar stå i vägen.   Sofie Persson sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!