Rasande Israelanhängare drevar mot Eric Saade

publicerad 8 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Eric Saade är idag inte populär i pro-israeliska kretsar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Svensk-palestinske Eric Saade deltog under gårdagen som mellanakt i semifinalen av Eurovision – med en palestinasjal virad runt armen.

Saades markering har fått svenska Israelanhängare på sociala medier att rasa, där artisten nu beskrivs som “antisemit”, “nazist” och “terroristkramare” som ska “anmälas”, censureras och aldrig mer få uppträda som artist igen, det uttrycks till och med besvikelse över att polisen inte sköt ihjäl honom.

Något förbud mot att visa upp Palestinasjalar i tävlingen finns inte – till skillnad från Palestinaflaggor som är totalförbjudna. Saade, som har en palestinsk far, menar att han ville bära sjalen för att ”bära någonting som är äkta” och menar att sjalen inte är mer politiskt laddad för en palestinier än en dalahäst för en svensk.

EBU (arrangörerna) verkar tycka att min etnicitet är kontroversiell. Det säger ingenting om mig, men allting om dem. Jag säger som årets ESC-slogan: United by music”, skriver han i ett sms till statskanalen SVT.

Arrangörerna ”beklagar” dock Saades beslut att bära sjalen runt armen och menar att han ”utnyttjat sin medverkan”.

På sociala medier är tonen betydligt hårdare och många profilerade Israelanhängare har svårt att hålla känslorna i styr.

Sida-styrelseledamoten Magnus Ranstorp menar exempelvis att Saade nu ”förverkat sin roll” i Melodifestivalen framöver medan statsvetaren Daniel Schatz hävdar att artisten ”planerade att sabotera” eventet och påstår att Saade ”spridit hot och hat” och ”rasism”.

Rasande Israelsympatisörer

Deras följare, som påfallande ofta har Israelflaggor på sina profiler, går ännu längre och menar att sjalen virad runt armen var ett så pass stort övertramp att Saade borde fått sin mikrofon avstängd eller släpats ut ur lokalen.

SVT beskrivs som ”medskyldiga”, ”medbrottslingar” och som ”antisemiter” för att de tillät honom uppträda och kräver att de ansvariga avskedas. Även Saade anklagas för att vara bland annat ”nazist”, ”terroristkramare” och ”antisemit”.

Alla borde anmäla Eric Saade på X för detta så hans konto stängs”, uppmanar Användaren ”Skipper” och andra låter meddela att de redan ”anmält” Saade – även om det är något oklart om det är till Granskningsnämnden, X eller polisen.

Jag ska göra allt för att nazisten aldrig mer kommer att få uppträda igen”, lovar ”Royne”, medan ”Behrooz” frågar sig varför ”prickskytten inte gjorde sitt jobb”.

Absurda reaktioner

Andra menar att de extremt starka reaktionerna mot Saades sjal gränsar till eller har passerat det rent absurda, och att det är en smula märkligt att människor blir så mycket mer upprörda över att Saade har en Palestinasjal runt sina arm än att Israel dödat tiotusentals civila.

Du överlever detta, till skillnad från de palestinska slaktade barnen”, konstaterar användaren ”Blixbit”.

Vissa användare passar också på att beklaga att det tycks räcka med att någon visar upp något som kan tolkas som en Israelkritisk symbol för att många svenskar plötsligt ska börja förespråka totalitär censur, “deplattformering” och begränsande av yttrandefriheten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!