Rånvåg i Lund – grupprån på öppen gata

publicerad 4 december 2018

Under helgen ägde sex rån och rånförsök rum i Lund. Ett par av dessa skedde på ett nytt och mycket fräckt sätt. En större grupp maskerade män omringade sina offer vid bankomater och tvingade av dem kontanter, kort och koder under hot. Vissa rån ska ha skett tidigt på kvällen och mitt bland folk.

Under lördagskvällen blev en man i 60-årsåldern utsatt för ett rånförsök på Södra vägen. Under knivhot krävde tre män hans bankomatkort, mobil och kontanter. Mannen undkom dock eftersom han inte hade något på sig.

Senare på lördagskvällen blev tre kvinnor rånade av en annan kvinna på Stora Södergatan. Hon hotade dem med en injektionsspruta och kom över en väska och bankomatkort. Hon greps senare.

Tidigt på söndagskvällen blev en man i 20-årsåldern rånad på Nygatan. Han blev först knuffad bakifrån och sedan omringad. Gärningsmännen, som var sex till antalet, hotade honom med kniv och pistol. De tillgrep hans kontanter och bankomatkort och avkrävde honom koden. Några gärningsmän vaktade honom, medan några andra gick och tog ut pengar.

Ungefär en halvtimme senare blev en man i 20-årsåldern rånad på samma sätt på Mårtenstorget. Gärningsmännen ska då ha varit fem stycken. Efter rånet blev han tillsagd att inte polisanmäla, då de visste vem han var. Förutom rån blev detta även en polisanmälan om övergrepp i rättssak. Gärningsmännen ska vid båda rånen varit klädda i mörka kläder och hade uppdragna huvor med maskering för sina ansikten.

– Vi undersöker alla rånen tillsammans. Minst i ett par fall misstänker vi samma konstellation, säger Joakim Nyberg, kommunpolis till Sydsvenskan.

Under natten till söndag blev en ung kvinna angripen bakifrån av tre män på Lille Södergatan. De hotade henne med kniv och försökte föra henne till en bankomat för att råna henne, men kvinnan lyckades fly. Gärningsmännen skar dock sönder hennes jeans under rånförsöket.

En ung kvinna blev rånad av tre gärningsmän vid 13-tiden på söndagen. Hon tvingades lämna ifrån sig sin mobiltelefon under pistolhot. Rånet ägde rum på Östra Vallgatan.

Om det finns fler rånoffer som inte vågat träda fram på grund av rädsla är okänt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.