Radio- och tv-licensen kan skrotas

publicerad 26 augusti 2017
TV-huset i Göteborg, som huserar både SVT och Sveriges Radio.

Public service-kommittén väntas i höst föreslå att dagens radio- och tv-licens skrotas och att man istället inför en skatt som alternativ.

Kulturdepartementet gav ifjol public service-kommittén i uppdrag att utreda finansieringen för public service i Sverige. Enligt källor till Medierna i Sveriges Radio kommer utredningen att föreslå att dagens radio- och tv-licens ska ersättas med en avgift via skattesedeln.

Idag är det inte obligatoriskt att betala tv- och radiolicensen om du saknar tv eller radio, men förändringarna som ska presenteras i höst skulle innebära att alla skattebetalande svenskar tvingas finansiera public service i Sverige – Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion – via skattesedeln.

För att de eventuella förslagen som utredningen kommer presentera ska träda i kraft måste riksdagen först rösta i frågan.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.