Professor: Ge Nobels fredspris till Snowden

publicerad 15 juli 2013

Stefan Svallfors, professor i sociologi vid Umeå universitet, har skickat ett öppet brev till den norska Nobelkommitén där han nominerar Edward Snowden till att bli årets mottagande av fredspriset.

Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet
Foto: Mattias Pettersson, Umeå universitet

Edward Snowden som läckte ut en mängd olika dokument som visade hur den amerikanska säkerhetstjänsten NSA övervakar sina medborgares internettrafik har hyllats som en hjälte av många, ändå kommer USA-födda Snowden att åtalas om hans hemland får tag på honom.

Tack vare Snowdens mod har världen blivit bättre och säkrare, betonar professor Svallfors.

”Kan rädda Nobels fredspris”
I brevet ifrågasätter han också varför USA:s president Barack Obama fick mottaga priset år 2009. Genom att låta Snowden få priset kan Nobelpriset ”räddas från det vanrykte det ådrog sig genom det förhastade och illa genomtänkta beslutet att tilldela den amerikanske presidenten Barack Obama 2009 års pris”.

Brevet, som Svallfors lade upp på sin Facebook, har spridits som en löpeld på sociala medier och den brittiska tidningen Daily Mail har lyft fram hans nominering.

Några tycker väl att det var en otroligt dum idé. Jag tror väl knappast att amerikanska myndigheter kommer bevärdigade den med ett uttalande, säger Stefan Svallfors till Västerbottens-Kuriren.

 

Läs nomineringen i sin helhet:

Bästa kommittémedlemmar!

Jag föreslår att 2013 års fredspris tilldelas den amerikanske medborgaren Edward Snowden.

Edward Snowden har – i en hjältemodig insats till stor personlig kostnad – avslöjat förekomsten och omfattningen av den övervakning den amerikanska regeringen ägnar elektronisk kommunikation världen över. Genom att sätta ljus på detta övervakningsprogram – som bedrivs i strid med nationell lagstiftning och internationella överenskommelser – har Edward Snowden bidragit till att göra världen en liten smula bättre och säkrare.

Genom sin personliga insats har han också visat att enskilda medborgare kan stå upp för grundläggande fri- och rättigheter. Detta exempel är viktigt eftersom det allt sedan Nürnberg-rättegångarna 1945 stått klart att devisen ”jag lydde bara order” aldrig kan hävdas som ursäkt för handlingar som strider mot mänskliga fri- och rättigheter. Trots detta är det mycket ovanligt att enskilda samhällsmedborgare uppvisar den insikt om sitt personliga ansvar och det mod Edward Snowden visat i sitt avslöjande av det amerikanska övervakningsprogrammet. Även av denna anledning är han en synnerligen prisvärd kandidat.

Beslutet att tilldela 2013 års pris till Edward Snowden skulle – utöver att vara välmotiverat i sig självt – också bidra till att rädda Nobels fredspris från det vanrykte det ådrog sig genom det förhastade och illa genomtänkta beslutet att tilldela den amerikanske presidenten Barack Obama 2009 års pris. Det skulle visa att kommittén är beredd att stå upp till försvar för mänskliga fri- och rättigheter, även när ett sådant försvar ses med oblida ögon av världens dominerande militärmakt.

Med vänlig hälsning

Stefan Svallfors
Professor i sociologi vid Umeå universitet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.