PRO tvingas betala tillbaka miljonbelopp för felaktiga medlemssiffror

publicerad 16 mars 2018

Pensionärernas riksorganisation, PRO, tvingas nu att betala 1,6 miljoner för att man under en tid uppgett att man hade fler medlemmar än vad som var fallet.

Redan i oktober ifjol publicerade NyD en artikel som gällde misstänkt fusk med medlemssiffrorna inom PRO. Aftonbladet rapporterade då att Socialstyrelsen skulle utreda om PRO medvetet manipulerat medlemssiffrorna.

PRO hade tidigare uppgett att man hade 402 327 medlemmar i landet. Efter Aftonbladet och Socialstyrelsens granskning hade den siffran reviderats till cirka 360 000 medlemmar.

Socialstyrelsen har beslutat att PRO ska betala tillbaka sammanlagt 1,6 miljoner kronor som man fått i statsbidrag. Summan motsvarar mellanskillnaden tio år tillbaka i tiden mellan medlemskap och medlemmar.

Självklart ska vi göra rätt för oss och betala tillbaka mellanskillnaden, det har vi sagt från första början. Det känns skönt att ha fått detta grundligt utrett så att alla vet vad som gäller. Nu betalar vi tillbaka det belopp som Socialstyrelsen beräknat fram, säger Johanna Hållén, förbundssekreterare på PRO, i ett pressmeddelande.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.