Postnord vill förlänga leveranstider ytterligare

Välfärdskollapsen

publicerad 9 februari 2024
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Postnord vill förlänga leveranstider på brev till fem dagar. Leveransjätten har det senaste kvartalet inte kunnat hålla servicekravet på två dagar.

Idag har Postnord ett så kallat servicekrav, vilket innebär att 95 procent av alla brev ska vara levererade inom två dagar. Bolaget har dock inte kunnat möta det kravet, menar Postnordchefen Annemarie Gardshol.

Tittar vi på kvaliteten i fjärde kvartalet så klarar vi inte det regulatoriska kravet, säger hon till Bonniertidningen Sydsvenskan.

Gardshol menar istället att servicekravet bör sänkas till att 85 procent av breven levereras inom tre dagar tillsammans med ett krav att 97 procent av breven ska vara framme inom fem dagar.

Bokslutet för förra årets fjärde kvartal visar också att brev- och paketvolymen i stort minskat med 12 procent, något man menar beror på den ökade digitaliseringen. Däremot blev rörelseutvecklingen positiv för första gången sedan 2021 och resulterade i en utveckling på 124 miljoner. Vidare minskade antalet anställda med 1400 under fjärde kvartalet. Under 2024 väntas antalet anställda sannolikt krympa ytterligare, men man vet inte med hur mycket utan Gardshol menar att det kommer att ske en “löpande anpassning”.

Det här är ett ständigt effektiviseringsarbete, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!