Postnord vågar inte köra ut paket till problemområdet

Invandrarvåldet

publicerad 8 december 2021
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Boende i den invandrartäta förorten Gottsunda-Valsätra har sedan ett år tillbaka inte längre någon möjlighet att få hemleverans av paket. Postnord vågar helt enkelt inte göra utkörningar till området och menar att det handlar om en ren säkerhetsfråga efter att personal hotats och man fått inbrott i sina skåpbilar.

I skattefinansierade SVT berättar Zorica Petkovic att hennes nya tv skulle levereras från Postnords terminal i en annan del av Uppsala men att man helt enkelt stoppade hemleveransen med hänvisning till bristande säkerhet i Gottsunda.

– Jag ringde, och då sa de att jag bor i ett utsatt område dit de inte kör, berättar hon.

Kvinnan som bott i Sverige i tre decennier blev chockad när hon fick veta att hennes adress svartlistats av Postnord och hon meddelades också att hon själv får komma och hämta tv:n.

– Det har funnits problem här, men det görs mycket för att det ska bli bättre, och det har blivit bättre. Jag förstår förarnas arbetssituation, men det måste finnas andra lösningar med hjälp av andra samhällsinstanser, säger hon.

Alexis Larsson som är säkerhetschef på Postnord säger att Postnord slutat leverera till Gottsunda på grund av hotbilden mot deras anställda.

– Det handlar om efterföljelse av våra bilar och inbrott i våra fordon. Beslutet fattades för ett år sedan och kulmen var ett hot mot en av våra chaufförer.

Det är specifikt postnummerområdet 756-48 som Postnord numera bojkottar och det innefattar Bandstolsvägen, Linrepevägen och Spinnrocksvägen.

Enligt företagets säkerhetschef blir skåpbilarna med paket systematiskt utsatta för inbrott och skadegörelse och man har fattat beslutet att inte köra ut paket med hänvisning till personalens säkerhet.

Det kontroversiella beslutet innebär dock att boende i området tvingas hämta ut även tunga paket hos postombud eller på Postnords utlämningsställe inne i Uppsala, någonting som kan vara omöjligt om man inte har tillgång till bil.

Huruvida Gottsundaborna kommer att kunna få paket hemlevererade i framtiden återstår att se då Postnord i januari kommer att besluta om ”stoppet” ska fortsätta eller hävas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!