Post kan komma att delas ut var tredje dag i Sverige

Välfärdskollapsen

publicerad 1 februari 2023
- av Sofie Persson
Postnord-lastbil i Kristanstad.

En ny utredning vill slopa postutlämning varannan dag. Post ska hädanefter endast delas ut var tredje dag, föreslår man.

Samtidigt vill regeringen införa krav på digital brevlåda.

Det är Britt Bohlin (S) som utrett framtida finansiering av postverksamhet och i måndags lämnades hennes rapport in, meddelar statskanalen SVT.

Bohlin vill att posten ska delas ut med tre dagars mellanrum, istället för två. Det innebär att 95 procent av posten ska komma fram inom tre dagar. Det var i maj förra året som man införde varannandagsutdelning i hela landet. Neddragningarna av postutdelningen har motiverats med att posten minskat och att utdelningen blir effektivare, en uppfattning som dock inte delas av brevbärarna.

Vi märker inte att posten har minskat, sade brevbäraren Jennifer förra året som även pekade på att arbetet blivit betydligt tuffare efter att varannandagsposten infördes.

Civilminister Erik Slottner (KD) vill även utreda om det ska bli obligatoriskt med digital brevlåda. Dels att myndigheter, kommuner och regioner ska ha en skyldighet att erbjuda digital post, dels att privatpersoner, näringsidkare och juridiska personer måste kunna ta emot digital post från myndigheter, kommuner och regioner.

Om något av förslagen ska tas i bruk är ännu oklart, men 3-dagars post föreslås träda i kraft redan 1 juli 2024.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.