Politiker lovades anonymitet – hängdes ändå ut

publicerad 24 april 2014

Den Gävlebaserade tidningen Arbetarbladet utreds nu av justitiekanslern, JK, för brott mot tystnadsplikten. Detta då en politiskt aktiv person lovats anonymitet men ändå fick sitt namn uthängt i tidningen.

Det handlar om Svenskarnas Partis (SvP) gruppledare i Uppland, Patrik Sverin, som har anmält Arbetarbladet till JK. Tidningen erkänner att en reporter lovat Sverin att hans namn inte skulle publiceras, men det ignorerade chefredaktören tillika ansvariga utgivaren Daniel Nordström.

Patrik Sverin kom överens med reportern om att han skulle ställa upp med sin titel och funktion i partiet, men att hans namn skulle vara anonymt. Jag fick höra om detta men beslutade mig för att köra namnet. Han är gruppledare för ett politiskt parti och en offentlig person, som vi dessutom har publicerat namn och bild på vid tidigare tillfällen, säger Daniel Nordström till Arbetarbladet.se.

Daniel Nordström säger sig vara förvånad över JK:s beslut att inleda förundersökning mot Arbetarbladet och hävdar bestämt att tidningen inte brutit mot tystnadsplikten.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.