Poliskällor bekräftar: ABF-gårdar var uppehållsrum för kriminella

Ökade otryggheten

publicerad 3 februari 2023
- av Sofie Persson
Tumba i Botkyrka kommun.

I en rapport förra året drogs slutsatsen att det förekommit kriminella aktiviteter och bidragsfusk vid Arbetarnas Bildningsförbunds (ABF) fritidsgårdar i Botkyrka. ABF:s ordförande förnekade då att det skulle finnas någon sanning i rapporten och menade att den var baserad på ”lösryckta påståenden”. Nu bekräftar dock poliskällor att ABF varit ett tillhåll för kriminella och att situationen varit ännu värre än vad rapporten uppgivit.

Det var i början av förra året som Botkyrka kommun, under ledning av socialdemokraten Ebba Östlin, abrupt avslutade sitt samarbete med ABF Botkyrka-Salem som hade hand om fritidsverksamheter i kommunen. Samarbetet hade pågått i 40 år och beslutet beskrevs som en chock för både personal och barn som vistades på fritidsgårdarna, rapporterade Mitt i. Innan kommunen beslöt att lägga ner samarbetet anlitade man ett säkerhetsföretag för att granska verksamheten eftersom man ville ha svar på hur bidragen används samt om arbetsmiljön och verksamheten var säker, något man inte ansåg att man fått underlag för av ABF.

I rapporten kom man fram till att ABF bland annat anställt personer med kriminell bakgrund, att narkotika funnits på fritidsgårdarna och även att vuxna som inte arbetade vid verksamheten befunnit sig på plats iförda säkerhetsväst. Bidragen har även gått till bland annat espresso-bryggare och air-pods till personalen samt diverse restaurangbesök. Christina Zedell, politiker och ordförande i ABF Botkyrka-Salem, menade vid tillfället att ”allt i rapporten är lögn och baserat på lösryckta påståenden”.

Nu bekräftar polis hur situationen sett ut på fritidsgårdarna i Botkyrka kommun och menar att det dessutom varit värre än rapporten tidigare fastslagit, säger källor till Schibstedtidningen Aftonbladet. Enligt dessa ska de anställda ha varit inblandade i kriminalitet och även vara kopplade till brottsnätverk. Vidare menar poliskällorna att gängkriminella i praktiken umgåtts med barn på gårdarna.

Fritidsgårdarna var ett uppehållsrum för kriminella där det genomfördes narkotikaaffärer, säger en polis.

Under förra helgen röstades Ebba Östlin bort från posten som kommunstyrelsens ordförande efter att ABF:s ordförande Christina Zedell, som också sitter i fullmäktige för Socialdemokraterna i Botkyrka, menade att förtroendet för Östlin bör prövas. Efter en relativt jämn omröstning, 90-88, röstades Östlin bort från posten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!