Johan Claesson, ordförande för Polisförbundet i Norrbotten, är mycket kritiskt inställd till polisens nationella ledningsgrupp och konstaterar att facket inte har något förtroende för ledningen.
Kritiken handlar om det nya avtal som polismyndigheten har tecknat med fackföreningen Polisförbundet. Arbetsgivaren står inte alltid fast vid de ingångna avtalen, vilket gör att förtroendet för arbetsgivaren nu är obefintligt, menar Claesson.
Framförallt är det rikspolischefen som Claesson är kritisk mot men han tycker att det är bra att Dan Eliasson har fått sparken.
– Det är ett steg i rätt riktning för att kunna skapa förtroende och tillit, men jag tror att fler huvuden ska få rulla på den nationella nivån för att vi ska få ordning på förtroende och tillit mellan anställda och ledning, säger Claesson till SVT.
Klas Johansson, som ingår i polisens nationella ledningsgrupp svarar att det finns områden ute i landet där det föreligger ett förtroendeproblem. Hans uppfattning är att avtal skall hållas och att det gäller för det nyligen ingångna avtalet.
När det nya avtalet tecknades i januari sa Polisförbundets riksordförande Lena Nitz att avtalet innebär att poliser får högre löneökningar än de övriga slutna avtal på arbetsmarknaden. Avtalet är treårigt med två revisionstillfällen. Det öppnar för att Polisförbundets mål om 15 procent i löneökningar på tre år kan bli verklighet, skriver Nitz till sina medlemmar.
Då avtalet, som omfattar ett mål om 15 procent är föremål för två möjliga revisionstillfällen, kan löneökningarna i princip reduceras utan att avtalet formellt bryts. Osäkerheten i vad avtalet till slut kommer att innebära är i sig en möjlig källa till misstro.
– Det kommer att krävas betydligt mycket mer längs vägen för att få stopp på avhoppen och för att kunna locka tillbaka fler av dem som slutat som poliser och få fler att söka till utbildningarna, säger hon. Den totala löneökningen för avtalsperioden är ännu inte klar, säger Lena Nitz. Hon fortsätter:
– Lönerna ska upp i en nivå där avhoppen upphör, fler rekryteras tillbaka till yrket och utbildningsplatserna fylls.