Polisen vill utöka kameraövervakningen på festivaler

publicerad 4 juli 2016
Poliser vid Bråvallafestivalen

Efter de senaste somrarnas sexuella övergrepp på unga tjejer på musikfestivaler vill nu Polisen utöka kameraövervakningen.

Bara den här sommaren har flera tjejer, i vissa fall så unga som 12 år, rapporterat att de blivit sexuellt utnyttjade av killar på festivaler som Bråvalla och Putte i Parken. De sexuella övergreppen, som ofta begås av personer med utländsk bakgrund, handlar om allt från rena våldtäkter till smekningar och kyssar.

För att förebygga framtida sexuella övergrepp vill polisen nu utöka kameraövervakningen på festivaler. Detta då det är svårt att identifiera gärningsmännen i ett stort publikhav som det är på konserter och festivaler, men myndigheterna är inte redo att ge grönt ljus, rapporterar Aftonbladet.

– Arrangörerna blir motarbetade för att ”övergrepp eller brott inte sker på konserter”. Men det gör det ju, säger en källa till Aftonbladet.

Rikspolischefen Dan Eliasson kritiserades hårt när Polisen i förra veckan släppte ett armband med “tafsa inte”, som är en del i Polisens arbete mot sexuella övergrepp. Armbandet ledde till anklagelser om att Polisen inte tar problemet med övergreppen på tillräckligt stort allvar.

Festivalen We are Stockholm som hålls i Kungsträdgården kommer däremot att ha kameraövervakning i år sedan flera tjejer antastades i fjol.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!