Polisen varnar för ökade rån mot äldre

publicerad 6 september 2014

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Polisen tar emot flera anmälningar per vecka om så kallade åldringsbrott. Nu vill Polisen uppmärksamma äldre personer samt deras anhöriga och vänner på brotten som drabbar äldre personer.

Under sommaren har det inkommit flera anmälningar gällande stölder från äldre personer i deras hem. Tillvägagångssättet är oftast detsamma och det går till så att en eller flera okända personer försöker att lura sig in i bostaden under falska förespeglingar.

Om någon vill lura sig in i din bostad använder de olika knep. Det kan vara allt från att erbjuda sig att bära upp dina kassar till att vilja lämna ett meddelande till en av dina grannar som inte är hemma. De kan även låtsas vara från kommunen eller låtsas sälja en vara.

De flesta åldringsbrotten begås av organiserade ligor och de sker oftast i form av stölder eller bedrägerier. Ligorna reser runt i ett län under en kort period och kan då begå flera brott innan de åker vidare till en annan plats.

Att tänka på:

  • Släpp inte in någon okänd i bostaden
  • Myndigheter och företag kommer aldrig och ringer på dörren utan att ha en bokad tid. Begär legitimation och motring för att kontrollera uppgifterna.
  • Var försiktig med bankkort och bankomatkoder. Förvara inte koden tillsammans med bankomatkortet. Om du blivit av med ett bankkort eller kod ska du omedelbart kontakta din bank och spärra kortet.
  • Tjuvarna ser oftast trevliga ut. De är välklädda och vältaliga – allt för att vinna den äldres förtroende.

Om du upptäcker att du blivit bestulen och det är uppenbart att gärningspersonen inte kan finnas kvar i närheten. Ring din bank eller kreditgivare och spärra dina kort. Ring därefter Polisen, 114 14 för att göra en polisanmälan.

Om du märker när stölden sker och gärningspersonen finns kvar i närheten: Larma Polisen – ring 112. Försök att komma ihåg:

  • Hur gärningspersonen såg ut?
  • Hur talade hon eller han?
  • Hur många var de?
  • Vart tog de vägen?
  • Om de försvann i bil, hur såg den ut?

 

Källa: Polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!