Polisen: Vägpirater blir allt mer aggressiva

publicerad 29 september 2016
Vägbygget av E6 Bohuslän

Problemet med utländska vägpirater fortsätter växa och polisen ser tendenser att dessa börjar ta till allt mer aggressiva knep för att stoppa bilister. Bland annat blir det allt vanligare att vägpiraterna springer ut framför bilarna och viftar med händerna för att de ska stanna.

Tidigare har vägpiraterna mest fokuserat på att stå vid vägkanten och låtsats ha problem med sina bilar, för att sedan försöka sälja falskt guld när välvilliga bilister stannat för att hjälpa dem. Detta knep har dock människor lärt sig och nu använder vägpiraterna istället av andra strategier där de springer ut i körfältet och viftar med händerna, eller till och med prejar bilister av vägen för att stoppa dem, något som polisen beskriver som livsfarligt, rapporterar SVT.

Förr så påträffades vägpiraterna oftast vid bensinmackar eller vid större väger så förekommer de nu också allt oftare på mindre vägar, något polisen noterat och nu väljer att fokusera på med mer patrullering även på småvägar.

Polisen uppmanar allmänheten att inte stanna för några misstänkta vägpirater utan tvärtom kontakta polisen på 114 14.

Det kan bli rätt så hotfullt, vi har haft riktiga rånsituationer där man har varit påflugna och rånat på halskedjor och kontanter. Vi vill gärna iakttagelser från allmänheten om att det står misstänkta människor utmed vägarna. Då kan vi få reda på bilnummer, märke och modell, säger Håkan Carlsson, chef för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp i region Väst, till SVT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!