Polisen: ”Sverige är ett transitland för narkotika”

publicerad 10 maj 2022
- av Sofie Persson

Sverige har blivit en stort transitland för narkotikasmuggling, menar polisen. Samtidigt blir kvinnor allt mer inblandade i de kriminella nätverken och får större roller inom narkotikasmugglingen.

Genom att en stor del tidigare krypterade appar nu låsts upp kan polisen få en större insyn i de kriminellas värld. Där kan man konstatera att Sverige har blivit ett transitland där en stor mängd droger smugglas in för att säljas. Det menar Ted Esplund på Nationella operativa avdelningens underrättelseenhet.

Det finns en uppbyggd organisation och struktur för det där inom de kriminella nätverken, säger han till skattefinansierande SVT.


Annonser:


Mycket av drogerna som kommer in i landet skickas också vidare till bland annat Norge och Finland, men det förekommer även att de skickas så långt bort som till Australien och USA.

Vidare menar Esplund att kvinnor fått en större roll i narkotikasmugglingen än tidigare. Ofta har kvinnor numera större nyckelroller i smuggling och agerar inte sällan kurirer.

De känner till sina fördelar med det faktum att de är ostraffade, och allt ser bra ut på pappret, säger han.

En stor del av skjutningarna i Sverige ligger i grund till konflikter om just narkotika och trots att många ledande kriminella blivit dömda fortsätter skjutningarna i landet. Esplund är dock hoppfull att man ska fortsätta få fast de kriminella och menar att det bara är att ”jobba på”.

Någon dag är vi ikapp och förbi och kan nå lagföring, säger han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.