Polisen: Skjutningar ökar – trots coronakrisen

publicerad 27 april 2020
Arkivbild.

Antalet skjutningar i Sverige ökar, trots både stora satsningar mot gängvåldet och den pågående coronakrisen. De ”yrkeskriminella” tycks fortsätta bedriva verksamhet med oförminskad styrka. Polisens statistik över antalet skjutningar visar det, enligt SVT.

Totalt har 15 personer dödats mellan 1 januari och 15 april. Antalet döda ligger på samma nivå som förra året, men både det totala antalet skjutningar – 86 stycken – och antalet skadade – 32 – har ökat.

Skjutningarna har skett under polisens nationella insats mot gängvåldet, Operation Rimfrost. Satsningen, med ökade resurser, syftar till att sätta press på de kriminella för att minska våldet. Men just skjutningarna har inte blivit färre. Trots det menar polisen, att insatsen är lyckad och att det hade varit värre utan Rimfrost.

Under Operation Rimfrost har polisen genomfört hundratals husrannsakningar och beslagtagit bland annat 545 vapen och 100 kilo sprängmedel fram till den 24 april. Dessutom har över 200 personer häktats för olika typer av brott.

Polisen ser ingen påverkan av coronakrisen i de kriminella miljöerna. Droghandeln, som är den största inkomstkällan för kriminella, tycks vara marginellt störd av epidemin. Dock skulle den kunna öka pressen på de kriminella på sikt, speciellt om det blir svårare att föra in narkotika i Sverige.

Polisen har sett en tendens. I de fall narkotikatillgången har minskat har man istället börjat utöva utpressning med våld som en metod att få in pengar i de kriminella miljöerna.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.