Inrikes

Polisen Peter Springare utköpt – lämnar tjänsten

Den frispråkige polisen Peter Springare har blivit utköpt från polisen. Han har förlikats med sin arbetsgivare i Arbetsdomstolen och går nu i pension.

Jag fick till slut ett sånt bud som inte gick att tacka nej till. Skyhögt över vad jag skulle kunna få i skadestånd, säger Peter Springare till Nerikes Allehanda.
Våren 2017 skrev Springare på Facebook att personer med invandrarbakgrund var kraftigt överrepresenterade vid grova våldsbrott i Örebro. Han anmäldes då av polisledningen för hets mot folkgrupp, men åtalades inte.

Den frispråkige polisen nu blivit utköpt från polisen efter en förlikning i Arbetsdomstolen och går nu i pension, skriver Expressen.

Den utlösande faktorn kring tvisten med arbetsgivaren – Polisen – var en omplacering i samband med en mordutredning 2018. Springare och hans chef petades från utredningen utan att någon kritik skall ha förts fram till spaningsledningen.

Springare har i snart tre år varit en nagel i ögat på Polisen och dess ledning. Han är anmäld flera gånger för att ha fört fram fakta som Polisledningen – då under den kontroversielle Dan Eliasson – velat hålla i det fördolda. Peter Springare har också fått kritik för ett uttalande om att “våldtäkt är ett kulturellt fenomen”.

Polisledningen anmälde honom även för dataintrång efter en debattartikel där Springare sammanställt egen statistik med hjälp av polisens databaser. Den förundersökningen lades också ned.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!