Polisen Peter Springare utköpt – lämnar tjänsten

publicerad 9 december 2019

Den frispråkige polisen Peter Springare har blivit utköpt från polisen. Han har förlikats med sin arbetsgivare i Arbetsdomstolen och går nu i pension.

Jag fick till slut ett sånt bud som inte gick att tacka nej till. Skyhögt över vad jag skulle kunna få i skadestånd, säger Peter Springare till Nerikes Allehanda.

Våren 2017 skrev Springare på Facebook att personer med invandrarbakgrund var kraftigt överrepresenterade vid grova våldsbrott i Örebro. Han anmäldes då av polisledningen för hets mot folkgrupp, men åtalades inte.

Den frispråkige polisen nu blivit utköpt från polisen efter en förlikning i Arbetsdomstolen och går nu i pension, skriver Expressen.

Den utlösande faktorn kring tvisten med arbetsgivaren – Polisen – var en omplacering i samband med en mordutredning 2018. Springare och hans chef petades från utredningen utan att någon kritik skall ha förts fram till spaningsledningen.

Springare har i snart tre år varit en nagel i ögat på Polisen och dess ledning. Han är anmäld flera gånger för att ha fört fram fakta som Polisledningen – då under den kontroversielle Dan Eliasson – velat hålla i det fördolda. Peter Springare har också fått kritik för ett uttalande om att ”våldtäkt är ett kulturellt fenomen”.

Polisledningen anmälde honom även för dataintrång efter en debattartikel där Springare sammanställt egen statistik med hjälp av polisens databaser. Den förundersökningen lades också ned.

 

Christopher Jarnvall/NB NyhetsbyrånStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.