Polisen övervakar första maj-demonstrationer med drönare

publicerad 1 maj 2023
- av Sofie Persson

Under dagens demonstrationer kommer polisen i Stockholms innerstad att använda sig av kamerabevakning med så kallade Unmanned Aircraft System (UAS).

UAS är en typ av drönare som har blivit ett allt vanligare verktyg för polisen i Stockholm. Maskinerna är utrustade med kamera som kan zooma, samt även värmekamera. Om kameran aktiveras av operatören kan man sedan ladda ner filmerna i full upplösning, om något är av intresse, och ge till förundersökningsledaren. Uppgifter kan komma att användas inom forskning och utveckling av polisens kameraförmåga.

När det handlar om planerade insatser måste polisen informera allmänheten om att de ska använda sig av UAS. Polisen har dock rätt att använda kameraövervakning utan att informera allmänheten om det exempelvis är brådskande fall.

Under dagen kommer polisen i Stockholm att kameraövervaka de demonstrationer som pågår i innerstaden. Beslutet gäller mellan 08.00 och 18.00. Filmerna kommer att användas vid behov i ”brottsförebyggande- och brottsutredande syfte”, samt för att ”förebygga, förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!