30 september-demonstrationen i Göteborg

Polisen: Kan vara förbjudet att marschera i takt

Publicerad 13 september 2017
Uppdaterad idag kl. 19:26

Inför Nordiska motståndsrörelsens planerade demonstration i Göteborg den 30 september har Göteborgspolisen kommit med flera häpnadsväckande utspel. Nu riskerar de som utövar demonstrationsfriheten att gripas under pågående demonstration om de exempelvis “marscherar taktfast” eller bär “klädsel av visst snitt och färg”.

Demonstrationsfriheten är en av de allra mest grundläggande rättigheterna i Sverige och är skyddad i grundlagen. Men rättigheterna riskerar nu att begränsas sedan polisen gör nya tolkningar av lagstiftningen kring hets mot folkgrupp som inte finns definierade i lagtexten.

Erik Nord som är polisområdeschef i Storgöteborg varnar nu de som planerar att deltaga under demonstrationen i Göteborg den 30 september att “uppträda uniformt” eller “i klädsel av visst snitt och färg” eller “taktfast marschera med fanor och sköldar”. Även vissa symboler som är lagliga kan plötsligt bli olagliga “i en samlad bedömning”. Det meddelar polisen i ett pressmeddelande.

Men på vilket sätt som är lagligt att klä sig eller gå genom staden medger Nord att man inte på förväg kan få veta.

“Som demonstrant bör man därför vara försiktig om man inte vill riskera att rapporteras”, står det att läsa i pressmeddelandet.

Utöver att gripas på plats riskerar man att åtalas i efterhand då polisen planerar att bära kroppskameror för att i efterhand utröna om vissa individer klätt sig eller marscherat på ett olagligt sätt.

Att klä sig uniformt, marschera i takt med fanor och skandera slagord eller medbära instrument är dock något som förekommit frekvent sedan demonstrationsfrihetens uppkomst för cirka 100 år sedan. Ett exempel på detta är arbetarrörelsens årliga 1-maj demonstrationer där uniformt klädda demonstrationsdeltagare marscherar med stora fanor och skanderar politiska slagord.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Liknande artiklar

Tre blodiga våldsdåd på tre dagar i Göteborg Göteborgarna fick uppleva en blodig helg som resulterade i två döda, en allvarligt skadad och en anhållen. Under natt...
Kvinna chockades svårt efter rånförsök i Göteborg... Under fredagskvällen fick en kvinna i Göteborg en kniv mot sin hals i samband med ett rånförsök. Hon chockades svårt och...
Göteborgspolisen vill kameraövervaka all biltrafik... Erik Nord, polischef för Storgöteborg, vill att alla bilar i Göteborg ska kunna filmas med kamera. Erik Nord vill att...

Fakta demonstrationen 30 september i Göteborg

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har ansökt om att genomföra en demonstration genom centrala Göteborg den 30 september under parollen “Revoltera mot förbrytarna”. Polisen godkände först färdväg över avenyn, men gjorde senare en helomvändning och införde ett så kallat begränsat demonstrationstillstånd vilket kraftigt begränsar både färdväg och demonstrationstid. NMR har överklagat beslutet.

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!