Polisen förbereder sig för terrorattentat mot julhandeln

publicerad 15 december 2020
- av Per Nordin
Nationella insatsstyrkan i samband med terrordådet på Drottninggatan.

Stockholmspolisen menar att det råder ett så pass stort terrorhot mot årets julhandel att man nu väljer att starta upp en specialinsats. I praktiken innebär det att flera delar av staden kommer att specialbevakas av poliser med automatvapen.

Det är tio år sedan självmordsbombaren Taimour Abdulwahab försökte spränga svenska julhandlare i luften. Abdulwahab misslyckades med att detonera bomben i en folkmassa och dog sedan själv när bomben detonerade på en sidogata – men nu menar polisen alltså att det finns skäl att vara förberedd på terrorattentat även i år.

Insatsen går under namnet ”Tomten” och går i korthet ut på att automatvapenbeväpnad polis kommer att finnas positionerade i centrum för att kunna neutralisera eventuella terrorister. Platser som kommer att bevakas särskilt är just Drottninggatan men också Kungliga slottet och Västerlånggatan.


Annonser:


Ett flertal polispatruller kommer att dagligen vara på plats i centrum med enda syfte att försöka upptäcka och bekämpa eventuella terrorister, tanken är också att deras närvaro ska bidra till en ökad trygghet bland julhandlarna men också avskräcka eventuella attentatsmän.

Varuhusen NK och Åhléns samt centralstationen katolska kyrkan och den lokala synagogan kommer också att ”prioriteras” av polisen och man hoppas att insatsen ska ge önskad effekt.

– Vi har en förstärkt närvaro i julhandeln med beredskap att agera vid behov. Det har vi haft tidigare år också och den ökade närvaron nu beror inte på en känd eller förändrad hotbild, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen till Bonniertidningen Expressen.

Polisen ser också terrordåden i Frankrike som ett skäl att stärka sin egen beredskap och man menar att det är viktigt att anpassa arbetssättet utifrån vad som sker även i andra europeiska länder.

Säkerhetspolisen bedömer i sin tur att det under en längre tid har funnits ett förhöjt terrorhot mot Sverige och att vi nu ligger på en trea på en femgradig skala.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.