Polisen efterlyser hjälp för att identifiera misstänkta efter påskkravallerna

publicerad 21 november 2023
- av Sofie Persson
Skadegörelse i Rosengård efter kravallerna förra påsken.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Polisen uppmanar allmänheten att bistå i identifieringen av misstänkta från de våldsamma kravallerna under påskhelgen 2022. Bilder på 51 eftersökta har publicerats på polisens hemsida.

Under påskhelgen 2022 utsattes ett flertal svenska städer för våldsamma kravaller där muslimskt dominerade invandrargrupper satte bilar och stadsdelar i brand i samband med den danske politikern Rasmus Paludans koranbränningsaktioner. Polis, räddningstjänst och civila överöstes med stenar, slag och andra projektiler vilket resulterade i att åtskilliga skadades.

Förra året efterlyste polisen filmer och bilder från allmänheten för att kunna identifiera händelseförloppet samt personer som begått brott. Under måndagen bad polisen allmänheten om ytterligare hjälp genom att publicera bilder på 51 misstänkta personer från upploppet i Sveaparken i Örebro.

Nu behöver vi allmänhetens hjälp med att identifiera ett femtiotal personer som är misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, säger Henrik Dahlström, kommenderingschef inom Polismyndigheten, enligt ett pressmeddelande.

Bild- och filmmaterialet ska ha lagt grunden för utredningsarbetet. Polisen beskriver utredningen som omfattande och uppger att det finns över 700 timmars film att gå igenom men också ett hundratals individer som var på plats som behöver identifieras. 113 personer har hittills frihetsberövats.

Det hade varit omöjligt att identifiera så många människor i efterhand. Men med bilder och filmer som grund har vi kunnat identifiera individer och koppla ihop dem med deras handlingar för att sen bedöma vilka som begår brott, säger Dahlström.

Bilderna på de misstänkta personerna finns att hitta på polisens hemsida.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!