Personalbrist slår hårt mot svårt sjuka barn

publicerad 18 juni 2019

Bristen på narkossjuksköterskor vid Nya Karolinska skapar långa köer till viktiga undersökningar för svårt sjuka barn. Ett tiotal svårt sjuka barn har fått vänta mer än en månad på undersökning med magnetkamera.

Ett tiotal svårt sjuka barn väntar på undersökning med magnetkamera på Nya Karolinska i Solna. Orsaken till att barnen får vänta är brist på undersökningstider och narkossköterskor. En utökad verksamhet vid Karolinska i Huddinge är tänkt att avlasta köerna i Solna.

Flera av de barn som nu får vänta på att undersökas i magnetkameran och i narkos är svårt sjuka i olika cancerdiagnoser. Enligt källor på Nya Karolinska som NB Nyhetsbyrån har talat med är det främst bristen på narkossköterskor som påverkar kön negativt. Antalet narkossköterskor är otillräckligt för att hinna med alla arbetsuppgifter.


Annonser:


Väntetiden kan enligt samma källor riskera att förvärra sjukdomsförlopp. Dessutom ska köerna orsaka onödigt lidande för såväl patienter som anhöriga.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.