Inrikes

Personalbrist slår hårt mot svårt sjuka barn

Bristen på narkossjuksköterskor vid Nya Karolinska skapar långa köer till viktiga undersökningar för svårt sjuka barn. Ett tiotal svårt sjuka barn har fått vänta mer än en månad på undersökning med magnetkamera.

Ett tiotal svårt sjuka barn väntar på undersökning med magnetkamera på Nya Karolinska i Solna. Orsaken till att barnen får vänta är brist på undersökningstider och narkossköterskor. En utökad verksamhet vid Karolinska i Huddinge är tänkt att avlasta köerna i Solna.
Flera av de barn som nu får vänta på att undersökas i magnetkameran och i narkos är svårt sjuka i olika cancerdiagnoser. Enligt källor på Nya Karolinska som NB Nyhetsbyrån har talat med är det främst bristen på narkossköterskor som påverkar kön negativt. Antalet narkossköterskor är otillräckligt för att hinna med alla arbetsuppgifter.

Väntetiden kan enligt samma källor riskera att förvärra sjukdomsförlopp. Dessutom ska köerna orsaka onödigt lidande för såväl patienter som anhöriga.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!