Pensionärer rasar över vaccinationspass

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 4 maj 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det hårt kritiserade svenska ”vaccinationspasset” ska lanseras den första juni – men bara till människor som har e-legitimation. I praktiken innebär detta att 640 000 svenskar idag inte kan ta del av passet även om de skulle gå med på att injicera sig med de kontroversiella coronavaccinen.

Sverige ska precis som många andra EU-länder lansera ett ”vaccinationsintyg” eller pass där människor som inte tagit de kontroversiella coronavaccinen kan komma att exkluderas från samhället genom att inte tillåts resa, besöka kulturevent, idrottsevenemang och på andra sätt diskrimineras. Ett beslut som fått hård kritik och anklagats för att leda till ett apartheid-samhälle.

Den svenska regeringen har låtit meddela att det coronapasset som går under namnet ”Gröna beviset” ska lanseras till den första juni – men bara till människor som har e-legitimation.

I den första versionen av Gröna beviset måste du ha en godkänd svensk e‑legitimation för att kunna logga in i e-tjänsten. Myndigheterna arbetar vidare för att det ska gå att få ett vaccinationsbevis utan krav på e‑legitimation.”, skriver E-hälsomyndigheten.

I praktiken innebär detta att många svenska pensionärer överhuvudtaget inte kan få ta del av något vaccinationspass – oavsett hur många vaccin de skulle ta, eftersom de helt enkelt saknar e-legitimation och detta är någonting som nu får skarp kritik.

– Inför man ett sådant här system så måste alla kunna ta del av intyget. Får inte alla det så uppstår ett A- och ett B-lag, där de som har e-legitimation ges större frihet, medan de som står utan får se sin frihet beskuren, säger Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna till Expressen.

SPF Seniorerna pekar på att 640 000 svenskar över 61 år inte har någon e-leigitimation och menar att den svenska lösningen är helt orimlig. Istället skulle de vilja se att man får en papperskopia på intyget, något man nu också kräver att digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) ordnar.

– Det här måste ske nu. Det kan inte bli så att vi återigen får en grupp individer som tvingas i karantän, men nu på ett annat sätt. För gruppen 70-plussare har tagit ett stort ansvar och isolerat sig under pandemin, säger Eva Eriksson.

Regeringen i sin tur hävdar att det digitala intyget senare ”ska kompletteras med en pappersvariant utan krav på e-legitimation”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!