Paula Bieler lämnar riksdagen efter kritik mot ledningen

publicerad 11 februari 2020
- av Isac Boman
Efter snart 11 år i Sverigedemokraterna lämnar Paula Bieler partiet med omedelbar verkan.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot och migrationspolitiska talesperson Paula Bieler lämnar alla sina uppdrag med omedelbar verkan. Orsaken är enligt Bieler kritik mot partilednings arbetsmetoder och att man bytt ståndpunkt i viktiga frågor.

Paula Bieler ansågs av många vara en av favoriterna att efterträda partiledaren Jimmie Åkesson om några år, men så blir det alltså inte. Under tisdagseftermiddagen gick hon istället ut med att hon genast lämnar riksdagen och övriga uppdrag.

– Detta är ett beslut som växt fram under ganska lång tid, säger hon. Det handlar dels om en allmän politisk trötthet, om hur debatterna går och hur arbetet utförs, förklarar hon för Expressen.

Hon berättar vidare för tidningen hur hon hamnat i konflikt med ledningen för SD och riktat kritik mot vissa politiska förändringar som partiet har gjort och hur dessa beslut har tagits. På Facebook utvecklar hon ytterligare:

Vi bär alla på principer och vi har alla våra gränser och jag kände att jag höll på att överträda mina. Jag började gå i otakt med partiet, samtidigt som jag inte heller kunde bejaka min egen takt.

Ett av de starkaste skälen till att hon lämnar är att Sverigedemokraterna numer accepterar den nuvarande abortlagstiftningen på fri abort fram till 18 veckor. Bieler har ofta argumenterat för att denna gräns ska sänkas till tolv och hon ogillar att partiet officiellt har bytt åsikt i frågan.

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge tackar Paula Bieler för sin tid i Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande på hemsidan men kommenterar inte hennes kritik ytterligare.

Ersättare till Bieler blir Monica Lövgren från Knivsta.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.