MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 2 mars 2024

lördag 2 mars 2024

Över 5000 döda i coronaviruset i Sverige

publicerad 19 juni 2020
- av Isac Boman
Sverige har mångdubbelt fler dödsfall än alla andra skandinaviska länder tillsammans.

De svenska coronadödsfallen fortsätter att öka och nyligen passerades 5000 offer, en siffra som sticker ut extremt internationellt. Faktum är att Sverige enligt officiell statistik har dubbelt så många döda av viruset som övriga Skandinavien, Baltikum och Polen har tillsammans.

4500 av de drygt 5000 dödsoffren är över 70 år och fler män än kvinnor har dött i landet, trots att fler kvinnor har visat sig smittade av de som testats.

Ur ett skandinaviskt perspektiv sticker Sverige ut extremt negativt. 5000 svenska dödsfall kan jämföras med 600 danska, 244 norska, 10 isländska och 326 finska. Även internationellt ligger Sverige pyrt till och har bland de högsta dödstalen per capita i världen med 499 per en miljon invånare. Endast Storbritannien, Spanien, Italien och Belgien har än så länge drabbats hårdare.

Knappt 55 000 svenskar har bekräftats vara smittade med viruset, även om mörkertalet tros vara stort.

Den svenska coronastrategin och statsepidemiologen Anders Tegnells agerande under coronapandemin har fått massiv internationell kritik av såväl grannländer som Norge och Danmark som viktiga handelspartners som Tyskland och Kina.

– Vi i Norden har en lång historisk kunskap av att använda isolering och karantän för att skydda oss mot smittor. Det är väldigt märkligt att svenskarna nu går emot denna kunskap, förklarade bland annat den norske infektionsläkaren Bjørg Marit Andersen.

Från kinesiskt håll har kritikaren varit än hårdare och landets politiska ledning har konstaterat att Sverige har ”kapitulerat” inför viruset och inte vidtagit tillräckliga åtgärder och restriktioner. Sverige har i kinesisk media pekats ut som ett av de allra mest ansvarslösa länderna när det kommer till att stoppa smittspridningen.

I Storbritannien har den svenska bristen på åtgärder liknats vid att spela rysk roulette och i Danmark menar man att svensk coronahantering alltid är en vecka efter övriga länder. Många länder tycks alltså ha mycket liten tilltro till Sveriges förmåga att bekämpa viruset.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Flykten från New York

RecensionerJan Sundstedt: John Carpenters cyniska syn på mänskligheten tar sig uttryck i vad som kan vara den coolaste polisstat som skådats på vita duken.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend