Otryggheten på biblioteken: Kan behövas fler väktare

Ökade otryggheten

publicerad 24 februari 2022
- av Sofie Persson

Sveriges bibliotek ska vara en fristad för människor att samlas, men de senaste åren har otryggheten ökat enormt och senast förra veckan blev en anställd överfallen av en grupp ungdomar i Göteborg. Stadens kulturpolitiker rasar över händelsen och menar att man ska titta på olika verktyg för att lösa problemen. Bland annat kan fler väktare behöva tas in.

På Sveriges bibliotek har stämningen för personal och besökare blivit allt mer otrygg de senaste åren. Under förra veckan blev en anställd vid Selma Lagerlöfs torg i Backa överfallen av flera ungdomar i samband med stängning och vid Världslitteraturhuset i Gamlestaden har man tvingats stänga en hel våning då bibliotekariernas säkerhet där inte kunde garanteras. Jörgen Fogelklou, SD:s representant i Göteborgs kulturnämnd, konstaterar att det är en katastrof när personal blir överfallen.

Detta är ytterst allvarligt. Biblioteken ska vara fredade områden där man ska sköta sig och vara tyst. Att det bråkas och att personalen blir överfallen är ju någonstans en katastrof om jag ska vara helt ärlig, säger han till Göteborgs-posten.

Händelsen är dock inte enskild. Den fackliga organisationen DIK släppte redan 2019 en rapport som vittnade om att den sociala oron på biblioteken ökade och att fler upplevde våld och sexuella trakasserier på arbetet.

Fogelklou menar att kulturnämnden måste bli bättre på att lyssna på de anställda och att porta människor som bråkar.

Vi måste lyssna på våra anställda för att höra vad de saknar. För min del tror jag att de behöver bättre backning och stöd för att faktiskt våga lyfta ut människor som stör och bråkar på biblioteken, och vi måste kunna porta folk som inte sköter sig, säger han.

Kulturnämndens tidigare ordförande Mariya Voyvodova (S) är orolig över utvecklingen på biblioteken och tror att fler väktare kan behövas.

Det finns inga enkla svar på hur man löser de här problemen. Jag tror att det kan behövas både ordningsvakter och trygghetsvärdar, kanske i en tillfällig kombination. Det får nog varje enskilt bibliotek titta på, menar hon.

Nuvarande ordförande i kulturnämnden Ann Catrin Fogelgren (L) säger att man ska titta på olika verktyg för att lösa problemen, men att fler väktare kan vara att vänta.

Vi ska se över vilka åtgärder som vi kan vidta. Det kan handla om allt ifrån ordningsvakter till själva miljön i biblioteken, vi måste nog titta på flera olika verktyg för att det här inte ska upprepas, säger Fogelgren.

Jörgen Fogelklou tror också att fler väktare kan komma att behövas, även om han hoppas att det inte går så långt.

Jag tror det kan behövas, alla fall som ett steg på vägen. Men jag hoppas såklart att vi inte ska hamna där, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!