Riksdagsvalet 2018

OSSE skickar valobservatörer till riksdagsvalet

Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, kommer att bevaka riksdagsvalet den 9 september med valobservatörer på plats i Sverige.

OSSE, även kända som OSCE, blir de första internationella valobservatörerna i Sveriges historia som ska säkerställa att ett riksdagsval går rätt till. 2010 skickade organisationen ett team till Sverige för att se om det riksdagsvalet var i behov av valobservatörer. Bedömningen man gjorde då var att det inte behövdes. Samma procedur gjordes inför årets riksdagsval och den här gången bedömde man att det är lämpligt att skicka valobservatörer till valet.
Två valobservatörer från OSSE kommer bland annat att titta närmare på hur valkampanjerna finansieras, uppger OSSE:s talesperson Thomas Rymer för Ekot.

Även placeringen av valsedlar i vallokalerna är något som oroar OSSE. Enligt Thomas Rymer har valsedlarna “inte varit tillräckligt skymda för att valhemligheten ska kunna garanteras och man har också förstått att det ibland inte funnits tillräckligt många valsedlar från alla partier i framför allt vallokaler i glesbygden”.

Analytiker menar att det faktum att internationella valobservatörer kommer till Sverige för att säkerställa att valet går rätt till kan ses som ett nederlag för regeringen och mindre smickrade betyg för statsskicket i Sverige. OSSE skickar vanligtvis bara valobservatörer till länder där det demokratiska statsskicket anses vara extra känsligt.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!