OSSE skickar valobservatörer till riksdagsvalet

publicerad 19 augusti 2018

Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, kommer att bevaka riksdagsvalet den 9 september med valobservatörer på plats i Sverige.

OSSE, även kända som OSCE, blir de första internationella valobservatörerna i Sveriges historia som ska säkerställa att ett riksdagsval går rätt till. 2010 skickade organisationen ett team till Sverige för att se om det riksdagsvalet var i behov av valobservatörer. Bedömningen man gjorde då var att det inte behövdes. Samma procedur gjordes inför årets riksdagsval och den här gången bedömde man att det är lämpligt att skicka valobservatörer till valet.

Två valobservatörer från OSSE kommer bland annat att titta närmare på hur valkampanjerna finansieras, uppger OSSE:s talesperson Thomas Rymer för Ekot.

Även placeringen av valsedlar i vallokalerna är något som oroar OSSE. Enligt Thomas Rymer har valsedlarna ”inte varit tillräckligt skymda för att valhemligheten ska kunna garanteras och man har också förstått att det ibland inte funnits tillräckligt många valsedlar från alla partier i framför allt vallokaler i glesbygden”.

Analytiker menar att det faktum att internationella valobservatörer kommer till Sverige för att säkerställa att valet går rätt till kan ses som ett nederlag för regeringen och mindre smickrade betyg för statsskicket i Sverige. OSSE skickar vanligtvis bara valobservatörer till länder där det demokratiska statsskicket anses vara extra känsligt.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.