Organiserad brottslighet riktad mot CSN:s studiestöd

publicerad 6 december 2018

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under de senaste åren har Centrala Studiestödsnämnden – CSN – betalat ut tiotals miljoner kronor till personer som har påstått att de studerar utomlands. Nu visar det sig att en stor del av de utbetalade pengarna har gått till kriminellt belastade personer som med förfalskade antagningsbevis lurat CSN. Fusket är har varit organiserat och utbrett, och polisens förundersökning växer i omfattning.

Under 2015 ändrades en av CSN:s regler gällande studiestöd vid utlandsstudier. Den som studerade utomlands efter regeländringen kvittera ut större direktbetalningar för studiekostnaderna.

Antalet personer som kom att utnyttja regeländringen växte snabbt. Beloppet för felaktigt utbetalda studiemedel för utlandsstudier ökade från 10 miljoner kronor 2015 till 36 miljoner kronor 2017.

Genom förfalskade antagningsbevis har flera hundra individer fått stora belopp utbetalade till sig. Detta trots att man inte har varit i närheten av att genomföra utlandsstudier. Inte sällan har det handlat om unga män från storstädernas förortsområden, som sedan tidigare har varit kända av polisen sedan tidigare, skriver DN.

En mindre grupp unga män lyckades få ut stora belopp genom att lura CSN i samband med regeländringen 2015. Sedan dess misstänker man att ytterligare ett hundratal individer har genomfört samma aktion riktat med CSN och landets skattefinansierade studiestöd.

En källa inom CSN som NB Nyhetsbyrån har talat med kommenterar uppgifterna om miljonsvinnet: ”Det fungerar alldeles utmärkt att använda det politiskt beprövade ordspråket – Vi har varit naiva…

I februari månad kommer ett 15-tal personer åtalas som misstänkta för att ligga bakom miljonsvindeln mot CSN. Totalt handlar det om tiotals miljoner kronor som skall ha betalats ut till ett hundratal personer, som i sin tur har överfört pengarna till de misstänkta. CSN har efter avslöjandena skärpt sina kontroll- och utbetalningsrutiner.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!